KLDR zaměřuje rakety a chystá oslavy výročí Kim Ir-sena

Soul/Pchjongjang - KLDR tvrdí, že uvedla do pohotovosti pro odpal své „mocné úderné prostředky“ a zadala souřadnice pro cíle. Zřejmě se chystá na raketový test. Jihokorejské a americké zdroje uvádějí, že KLDR rozmístila na svém východním pobřeží až pět raket středního doletu. Podle nejmenovaného představitele japonského ministerstva obrany byly jedna či dvě rakety Musudan již namířeny vzhůru k obloze. Podle jiných zdrojů ovšem výhrůžná rétorika KLDR slábne s tím, jak se země připravuje na oslavy výročí vládnoucí dynastie Kimů.

Severokorejská organizace pro vztahy s Jižní Koreou dnes bez dalšího upřesnění oznámila, že KLDR uvedla do pohotovosti pro odpal své „mocné úderné prostředky“ a zadala souřadnice pro cíle. Výbor pro mírové sjednocení vlasti nijak neupřesnil, jaké jsou to konkrétně cíle.

Moderátorka severokorejské televize:

„Naše zbraně jsou připravené vypálit a cílové souřadnice jsou už zadány. Jakmile stiskneme tlačítko, odpálíme je a pevnosti našich nepřátel se promění v moře plamenů.“

Přípravy na test raket je velmi složité monitorovat. Objevují se tak kusé informace. „Jsou tu známky toho, že by Sever mohl ve velmi brzké době odpálit rakety Musudan,“ tvrdí například zdroj z jihokorejských tajných služeb agentuře Jonhap. „Sever ale rakety opakovaně vytahuje z hangárů a zase je tam vrací, což vyžaduje obezřetné sledování,“ dodal.

Ačkoli Severní Korea v minulých dnech varovala cizince pobývající na Korejském poloostrově před bezprostřední hrozbou války, teď je atmosféra v Pchjongjangu o něco klidnější. Sjíždějí se sem hosté pozvaní na pondělní oslavu narozenin zesnulého zakladatele KLDR Kim Ir-sena. Odborníci přitom právě datum výročí, tedy 15. dubna, označují za možný termín další raketové zkoušky. Střely Musudan s doletem až 4 000 kilometrů, doposud KLDR netestovala.

Rakety Musudan
Zdroj: EPA/KCNA/ISIFA

Tomáš Etzler o atmosféře v Pchjongjangu:

„Je tam naprosto normální nálada, vysazují se stromky, v sobotu se poběží maraton. Země, která se připravuje na válku, nepřipravuje zároveň maraton ve svém hlavním městě.“

Situace na Korejském poloostrově zaměstnává špičky světové diplomacie. Do Jižní Koreje přiletěl na třídenní návštěvu generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen a v pátek je v Soulu očekáván také americký ministr zahraničí John Kerry.

Ministři zahraničí zemí G8 na schůzce v Londýně „tvrdě odsoudili“ stupňující se agresivitu severokorejské slovní kampaně a zdůraznili, že to povede jen k větší izolaci země od okolního světa.

„Schopnost Severní Koreje umístit jadernou nálož na balistickou raketu zatím není jasná, ale má za sebou nukleární i raketové testy. Takže jsme připraveni i na nejhorší scénáře,“ uvedl předseda velitelství štábů Martin Dempsey. Chystá se i Japonsko, své supermoderní střely Patriot umístilo přímo v areálu ministerstva obrany. „Je to společné úsilí a pracujeme na tom s velkou naléhavostí,“ sdělil japonský premiér Shinzo Abe.

Hranice mezi Jižní a Severní Korejí
Zdroj: ČTK/AP/Lee Jin-man

Rusko spojencem USA?

Zatímco další bezprostřední soused KLDR - Čína - je spíše neutrální, Rusko se tentokrát jako člen G8 postavilo na stranu Američanů. „Ve vztahu k Severní Koreji nemáme se Spojenými státy žádné neshody. Jen nesmí jeden druhého provokovat vojenskými manévry, a je tu šance, že se vše uklidní,“ řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Severokorejská exšpionka: Kim se snaží ovládnout armádu

Nový severokorejský vůdce Kim bojuje o kontrolu armády a řeči o válce využívá k tomu, aby ve své zemi získal podporu. To je názor bývalé severokorejské špionky, která svého času vyhodila do vzduchu jihokorejské letadlo a nyní žije v utajení v Koreji. „Severní Korea využívá svůj jaderný program, aby udržela poslušnost svých obyvatel a přiměla Jižní Koreu a USA k ústupkům,“ myslí si bývalá špionka.

KLDR ani Írán nemají kapacitu pro jaderný útok na USA

Americký ministr obrany Chuck Hagel uvedl, že KLDR ani Írán nemají ve výzbroji rakety takového doletu, které by mohly s jadernou hlavicí napadnout území USA. „Žádný z těchto států nemá ve výzbroji strategickou raketu dlouhého doletu, která by mohla dopravit na americké území zbraň hromadného ničení,“ řekl Hagel. I to je podle něj důvod, proč Pentagon nedávno omezil rozsah budovaného protiraketového štítu.

Šéf americké Ústřední zpravodajské služby John Brennan poslancům řekl, že je obtížné soudit skutky Kim Čong-una, protože ve vrcholné funkci není dlouho. Stejně jako Clapper je i Brennan přesvědčen, že ze všech zemí je to Čína, kdo má ty nejúčinnější nástroje, aby přiměla Pchjongjang ke zmírnění jeho agresivní rétoriky.

Vydáno pod