Senátoři upravili Obamovu vizi boje proti střelným zbraním

Washington - Američtí senátoři mají rozhodovat o zpřísnění zákona o střelných zbraních. Dva senátoři dojednali kompromisní návrh mezi opozicí a administrativou Baracka Obamy, který po masakrech v Auroře a Newtownu volal po výrazném omezení.

Ve hře je návrh demokrata Joe Manchina a republikána Pata Toomeyho. Senátoři chtějí, aby prodejci zbraní prověřovali bezúhonnost kupce ve speciálním rejstříku FBI při každém nákupu, stejně jako to žádá Obama. Doteď se kontrolovaly jenom prodeje v kamenných obchodech, ne ovšem na internetu nebo na prodejních výstavách. Bez prokázání totožnosti se přitom v USA prodalo 40 procent zbraní. „Lidé psychicky nemocní stejně jako kriminálníci musí mít přístup ke zbraním obtížnější,“ argumentuje pro omezení Toomey.   

Naopak návrh nezahrnuje zákaz prodeje útočných pušek a omezení kapacity zásobníků, což byl jeden z klíčových požadavků prezidenta Baracka Obamy. Jenže takové znění by zřejmě Kongresem neprošlo. 

Proti omezení prodeje zbraní se staví mocná Národní asociace držitelů střelných zbraní. Její vedení chce v případě schválení zákona v Kongresu věc předat ústavnímu soudu. Naopak Obamův boj proti střelným zbraním si vzaly za své i některé americké demokratické státy. Přísnější zákony už platí v New Yorku nebo třeba v Coloradu, které je přitom státem lovců. Zdejší vláda prosadila přísnější kontrolu prodeje a také zákaz vysokokapacitních zásobníků, které použil třeba střelec v Tucsonu nebo Auroře. Proti zpřísnění zákona se teď rozhodli podat protest místní šerifové, více jak polovina jich zažaluje místní vládu, aby opatření zrušila.

Kampaň za omezení volného držení zbraní zahájil Obama po prosincovém útoku mladíka v základní škole v Newtownu v Connecticutu, který při bezhlavé střelbě z poloautomatické pušky zabil 20 dětí a šest dospělých. Do kampaně se teď zapojila i první dáma. 

Michelle Obamová v rodném Chicagu vyzvala tamní podnikatelskou obec k podpoře programu proti násilí mládeže. Připomněla přitom vraždu 15leté dívky, kterou zastřelili koncem ledna necelé dva kilometry od domu Obamových. „Hadiya Pendletonová byla já, a já jsem byla ona. Ale já jsem se dožila dospělosti,“ prohlásila o zavražděné dívce Obamová. 

Michelle Obamová:

„Každý krok je dobrý, pokud můžeme zachránit děti nebo rodiče před tragédiemi, které jsme viděli v poslední době.“

Pendletonová zemřela týden poté, co se školní kapelou vystoupila na lednové inauguraci Baracka Obamy. Jenom loni zemřelo v Chicagu násilnou smrtí víc než 500 lidí, což je nejvyšší počet od roku 2008. 

„Můj manžel právě teď bojuje ze všech sil a prosazuje jako mnoho lidí seč může schválení rozumných reforem, které by naše děti ochránily před násilnou střelbou,“ připomněla Obamová.