Dopis synovi za šest milionů dolarů

New York – V roce 1953 poslal jeden otec dopis svému synovi na internát. Po 60 letech se teď tenhle dopis prodal v aukci za více než šest milionů dolarů. A co je vlastně na papíře za tolik peněz napsáno? Britský genetik Francis Crick v něm synovi popisuje, že zjistil, jak vlastně vypadá DNA. „Až přijedeš, ukážu ti model,“ slíbil vědec potomkovi.

Za rekordních 6 059 750 dolarů (asi 120 milionů korun) se vydražil dopis britského genetika Francise Cricka, který se podílel na objevu struktury DNA. 

Sedmistránkový dopis napsal Crick 19. března 1953 svému synovi, který se učil v britské internátní škole. Vědec v něm informuje tehdy dvanáctiletého Michaela o dvojité šroubovici DNA. „Čti to pečlivě, abys to pochopil. Až přijedeš domů, ukážeme ti model,“ napsal Crick. „Myslíme si, že jsme objevili základní kopírovací mechanismus, jímž život pochází z života.“ 

DNA jako taková byla objevena v roce 1869, jenže Crick společně s Jamesem Deweym Watsonem objasnili její strukturu. Za objev dostali oba v roce 1962 Nobelovu cenu za lékařství. Spolu s nimi ji dostal i Mauric Hugh Frederick Wilkins. 

Pro fanoušky genetiky pak kvůli výročí objevu dvojité šroubovice připravila aukční síň Heritage Auctions ještě dražbu samotné Crickovy Nobelovy ceny. Aukce se koná dnes. Vyvolávací cena zlaté medaile a diplomu, jež Nobelovu cenu tvoří, byla stanovena na 250 tisíc dolarů. Podle aukční síně jde o teprve druhý známý prodej Nobelovy ceny za posledních 70 let. 

Nobelovu cenu za lékařství dala do dražby Crickova rodina, která chce podle webu televize ABC část získaných peněz věnovat Institutu Francise Cricka.