Sůl nad zlato? V Mexiku ne…

Mexiko - Mexiko vzalo razantně do ruky starost o zdraví svých obyvatel. Po zákazech kouření na letištích, v nemocnicích, restauracích a barech teď ze zhruba 200 tisíc restaurací, taveren a kaváren v mexické metropoli nadobro zmizely ze stolů slánky. To podle zdravotníků pomůže zmírnit zlozvyk, kdy si lidé sypou sůl na jídlo automaticky, aniž by ho předtím vůbec ochutnali. Pokud si po prvním soustu budou chtít pokrm přisolit, mohou o slánku požádat číšníka.

Ministerstvo zdravotnictví restauratéry ujistilo, že za případné nedodržení tohoto nařízení žádné sankce nehrozí. Kampaň Méně soli, více zdraví, kterou město spustilo 4. dubna, má zvýšit povědomí veřejnosti o rizicích stravy obsahující vysoké množství soli a její spojitosti s vysokým tlakem a dalšími nemocemi, které se v hojném počtu v mexické společnosti vyskytují.

List El Universal podotýká, že zatímco Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje denní konzumaci pěti gramů soli, v Mexiku se průměrná spotřeba na osobu a den pohybuje od 11 do 12 gramů.

Vydáno pod