Srbský vrah Bogdanović už o motivech hrůzného činu nepromluví

Bělehrad – V bělehradské nemocnici dnes zemřel šedesátiletý Srb Ljubica Bogdanović, který v úterý spáchal největší střelecký masakr v Evropě od útoku norského extremisty Anderse Breivika v roce 2011 v Oslu a na ostrově Utøya. Šedesátiletý Bogdanović ve Veliké Ivanči nedaleko Bělehradu zastřelil 13 lidí a pak se sám střelil do hlavy. V těžkém stavu byl hospitalizován a policisté doufali, že jim sám vrah pomůže objasnit motivy svého hrůzného činu.

Příbuzní si myslí, že za vším mohou být hrůzné zážitky z války v Chorvatsku. Bogdanović prý nebyl duševně nemocný, nicméně se mluví o tom, že klíčem ke zločinu by mohlo být rodové zatížení, které ve Veliké Ivanči nazývají „prokletí Bogdanovičů“, ale o němž se mlčelo. Otec Ljubiši se oběsil a totéž prý potkalo dědu. Strýc zemřel během léčení v psychiatrickém zařízení. 

Bogdanović zahájil masakr před pátou hodinou ráno doma, když střelil do hlavy manželku. Pak zastřelil spící matku a další na řadě byl jeho syn. Následně během půlhodiny v jiných pěti domech poloautomatickou pistolí postupně zabil pět žen, pět mužů a dvouletého chlapce.

Srbská policie vyšetřuje vraždy v obci Velika Ivanća
Zdroj: ČT24

Bogdanoviče i jeho ženu Javorku záchranáři převezli do bělehradské nemocnice. Manželka ve středu podstoupila úspěšnou operaci a podle lékařů je mimo ohrožení života. Javorka před operací i po ní dokázala komunikovat, jasno do jednání svého chotě ale úplně nevnesla. „Ljubiša byl hodně nervózní. Takový byl i jeho otec. Bil mě. Nevím, co se mu ráno stalo. Byla jsem v kuchyni, kde spím, když vešel s pistolí a řekl, že to už není život. A pak vystřelil,“ vylíčila podle deníku Javorka. Muž pak odešel a ona na chvíli ztratila vědomí. Když se vrátil, podivil se, že ještě žije, a střelil ji ještě jednou. Manželé spolu žili 42 let, nyní ale bydleli odděleně. Ljubiša se synem v novém domě, Javorka s tchyní ve starém.

Bogdanović se podle výpovědí sousedů ke všem ve vesničce choval jako otec. Staral se o jejich domy, pole i dobytek. Všude byl vítaným hostem, na každé oslavě seděl v čele stolu. Nic nenasvědčovalo tomu, že se z milého člověka stane hromadný vrah. Pro celou vesnici byl dobrý, ale doma byl prchlivý, svěřil se Javorčin bratr Živomir. Ljubiša podle něj trpěl mimo jiné i tím, že se jeho syn Branko nechtěl oženit a mít děti.

Ljubiša Bogdanović
Zdroj: ČT24
Vydáno pod