Obamová se přirovnala k zastřelené dívce

Chicago – Americká první dáma Michelle Obamová se pustila do boje proti násilí mládeže. Ve svém domovském Chicagu vyzvala tamní podnikatele, aby pomohli shromáždit 50 milionů dolarů potřebných na financování kampaně. V emotivním projevu se přirovnala k 15leté dívce, která byla před několika dny zastřelena nedaleko chicagského domova Obamových.

Obamová prý jakožto rodačka z Chicaga rozumí tamní mládeži. Vůči Pendletonové pak vyjádřila zvláštní blízkost. „Hadiya Pendletonová byla já, a já jsem byla ona. Ale já jsem se dožila dospělosti,“ prohlásila Obamová na akci, jíž se kromě 800 podnikatelů zúčastnili i rodiče dívky a dalších dětských obětí násilí v Chicagu.

Pendletonová byla zastřelena týden poté, co se školní kapelou vystoupila na lednové inauguraci Baracka Obamy po vítězství v prezidentských volbách. Jenom loni zemřelo v Chicagu násilnou smrtí víc než 500 lidí, což je nejvyšší počet od roku 2008.

Prezident Obama se po prosincovém masakru dvacítky dětí na škole v connecticutském Newtownu snaží prosadit přísnější kontrolu střelných zbraní. Obamová svou nynější návštěvu Chicaga vnímá také jako součást této kampaně. „Můj manžel právě teď bojuje ze všech sil a prosazuje jako mnoho lidí, seč může, schválení rozumných reforem, které by naše děti ochránily před násilnou střelbou,“ prohlásila Obamová.

První dáma USA se setkala i se studenty Harper High School, jejichž 29 bývalých nebo současných studentů už bylo zasaženo kulkou z pistole a osm dokonce zabito.

Vydáno pod