Rio raději zakázalo minibusy, protože v jednom z nich znásilnili turistku

Rio de Janeiro - Úřady v brazilském Riu de Janeiru od pondělka zakázaly používat v městské dopravě dvanáctimístné minibusy. V jednom z nich totiž v březnu tři muži včetně řidiče znásilnili americkou studentku a zbili jejího francouzského přítele. Úřady se snaží zbavit Rio pověsti nebezpečného města před sérií akcí celosvětového významu. V červenci tu budou katolické Světové dny mládeže, příští rok fotbalové mistrovství světa a v roce 2016 letní olympijské hry.

Úřady povolily výjimky pro dopravu mezi některými hustě obydlenými chudinskými čtvrtěmi. V jiných oblastech zůstanou lidé odkázáni pouze na autobusy, což může zvláště přinést velké problémy, neboť ve městě jsou zavřeny dvě důležité stanice metra. Minibusy představují v Riu vedle autobusů nejvýznamnější část veřejné povrchové dopravy.

Vedle zákazu minibusů začínají platit další zpřísnění provozu veřejné dopravy. Pod hrozbou zabavení vozu a pokuty v přepočtu více než 12 tisíc korun nesmějí mít veřejné dopravní prostředky černá skla. Zpřísnit se má i dohled nad řidiči, firmy budou muset pořizovat a archivovat záběry z kamer ve vozech a dopravní policisté budou sledovat pohyb vozidel přes GPS. 

Kvůli znásilnění jednadvacetileté americké studentky zadržela minulý týden policie tři lidi, z nichž jedním byl řidič minibusu. Dívka a třiadvacetiletý Francouz nastoupili u pláže Copacabana. Dva muži, kteří vozidlem rovněž cestovali, nařídili ostatním pasažérům, aby vystoupili. Oba cizince pak svázali, mladíka zbili kovovou tyčí a dívku znásilnili.

V Riu demonstranti protestují proti plánové privatizaci fotbalového stadionu Maracaná. Ten se v současné době rekonstruuje. V roce 2014 se na něm bude hrát světové mistrovství ve fotbale, o dva roky později zápasy olympijských her.