Prezidentka Malawi: Kde jsou ty školy, které prý postavila Madonna?

Lilongwe (Malawi) – S ostrou kritikou americké popové hvězdy Madonny vystoupila vláda v Malawi. V prohlášení popírá zpěvaččiny zásluhy při údajné pomoci tamnímu školství a kritizuje ji, že při své cestě do Malawi minulý týden požadovala mimořádné zacházení. Zpěvačka se proti těmto tvrzením ohradila.

Zpěvačka má z Malawi adoptované dvě děti. Minulý týden do této africké země vzala všechny své potomky a tvrdila, že tu vybudovala deset škol pro čtyři tisíce školáků. „Madonna je určitě světoznámá hudebnice. To však neznamená, že by jí nějaká vláda, včetně té v Malawi, měla poskytovat státní pocty,“ uvádí se v prohlášení, pod nímž je podepsán tiskový tajemník prezidentského úřadu. Narážel na to, že se Madonně a jejímu doprovodu nelíbilo, když se museli v sobotu při odletu zařadit mezi ostatní pasažéry a nechat se prohledat letištní ochrankou.

„Kde jsou ty školy, které vybudovala? Pomáhá jenom přistavovat třídy ve školách, které už existují. V jednom případě prostě jenom pomohla zrenovovat jeden blok. Je to urážka lidí v Malawi. Nemůže takto světu lhát na náš účet,“ prohlásila prezidentka Joyce Bandová. V prohlášení jejího tiskového úřadu je také napsáno, že Madonna při adopci obou dětí prohlašovala, že jde o rozhodnutí vedené humanitárními motivy. Země proto považuje za nepřijatelné, aby kvůli tomuto svému dobrovolnému kroku zpěvačka od Malawi stále požadovala vděčnost a plnění nějakých povinností. „Laskavost je dobrovolná a anonymní. Nemůže-li být tichá, pak to není laskavost, ale něco jiného. Nejvíce se to blíží vydírání,“ stojí v prohlášení.

Madonna
Zdroj: ČT24

Zpěvačka se proti těmto tvrzením ohradila a za výroky prezidentky vidí nedávné odvolání její sestry z čela své nadace kvůli podezření ze zpronevěry 3,8 milionu dolarů (asi 75 milionů Kč). Madonna řekla, že si nenechá svou chuť pomáhat narušovat politickými prohlášeními vládních špiček Malawi. „Situace dětí z Malawi se mě hluboce dotýká,“ říká.