Situace v KLDR se uklidňuje? Vojáci mění zbraně za lopaty a míří na pole

Soul - Po několika dnech vypjatých slovních přestřelek mezi KLDR a Jižní Koreou, respektive jejími spojenci, se zřejmě situace trochu uklidnila. Miliony severokorejských rezervistů, které v posledních dnech hlídkovaly v uniformách v ulicích, teď vyměnily zbraně za lopaty a nastoupily na pole. Do Soulu dorazil americký ministr zahraničí John Kerry, varoval KLDR před případným raketovým testem a ujistil Jižní Koreu o tom, že ji Spojené státy v případě konfliktu podpoří.

V Severní Koreji jsou první známky toho, že se situace po týdnech plamenných výzev a vojenských manévrů začíná opět vracet k normálu, píše list The Independent. Na polní práce povolal režim čtvrtinu severokorejské populace, tedy asi šest milionů lidí. „Do minulého měsíce byli členové Rudých gard a další rezervisté v ulicích, oblečení v uniformách, se zbraní v ruce a tornou na zádech. Nyní se z nich stali obyčejní dělníci s lopatami a motykami, jejichž úkolem je sbírat mrvu, která se používá jako přírodní hnojivo,“ uvedly internetové zpravodajské stránky DailyNK.com.

I podle zpravodaje ČT v Asii Tomáše Etzlera panuje na Korejském poloostrově mnohem menší nervozita než ve zbytku světa a pro mobilizaci vojsk není důvod.

„Samotní američtí diplomaté řekli, že ve světě panuje větší strach a nervozita než přímo na Korejském poloostrově. Jsem v Soulu ode dneška. Není tady žádné napětí, lidé jsou v pohodě. Slyšel jsem, že přesně taková situace panuje i v Pchjongjangu. Neexistuje důvod, aby se mobilizovala vojska jak v Jižní Koreji (i když jsou ve stavu zvýšené pohotovosti), tak v Číně. Připadá mi to naprosto nepravděpodobné, není k tomu důvod,“ komentoval situaci v Soulu Etzler.

Rakety Musudan
Zdroj: EPA/KCNA/ISIFA

V USA přitom unikla z tajných služeb informace, že KLDR nejspíš vyrobila atomovou bombu, dostatečně malou pro odpal na raketě. Jenže americké ministerstvo obrany takové zprávy popřelo. Zpráva tajných služeb versus oficiální vyjádření Pentagonu. Na dokumentu rozvědky chybělo přísně tajné. Na veřejnost tak vyšla informace, že Severní Korea nejspíš vyrobila atomovou bombu, která je dostatečně malá pro odpal na raketě. Zbraň by ale neměla být spolehlivá. Jenže proti takovým zprávám se postavil Pentagon. Ministerstvo obrany tak jednoznačné závěry zpochybnilo.

„Nevěřím, že by Korea nebo Irán měly v tuhle chvíli takové kapacity. Ale znamená to, že je mít nebudou, nemohou nebo že na tom nepracují? Ne. A proto jsme stále ve velmi nebezpečné situaci,“ varuje americký ministr obrany Chuck Hagel.

Informace o přímé hrozbě mírní i jihokorejské ministerstvo obrany a odmítá, že by komunistický režim měl jaderné hlavice, které by rakety unesly. „Z analýzy naší armády vyplývá, že Severní Korea jadernou zbraň ještě dostatečně nezmenšila. Ale víme, že se o to stále snaží. Ten proces ale pokračuje,“ tvrdí mluvčí jihokorejského ministerstva obrany.

Severokorejské oslavy
Zdroj: David Guttenfelder/ČTK/AP

Peking dnes popřel spekulace, že v době rostoucího napětí na Korejském poloostrově přesunuje vojenské posily ke své hranici se Severní Koreou. „Tyto zprávy nejsou pravdivé,“ citovala tisková agentura Nová Čína nejmenovaného činitele ministerstva obrany.

Podle japonské agentury Kjódo se ale na hranicích Číny a KLDR něco děje. Bezprostředně na hraniční linii u čínského města Tan-tung údajně severokorejská armáda uspořádala cvičení výsadkářů, které bylo z čínské strany hranice jasně viditelné.

Čtvrtmilionové město Chuej-čchen na severovýchodě Číny nedaleko severokorejských hranic zorganizovalo protiletecké cvičení. V provincii Ťi-lin ve čtvrtek ráno se rozezněly sirény a lidé se ukryli do protileteckých krytů. Cvičení trvalo půl hodiny. Úřady zdůvodňují akci přípravou na případnou živelní pohromu, cvičení prý nijak nesouvisí s nynější situací v Severní Koreji.

Japonsko naopak zvažuje, jak posílí svou obranu, chce trvale rozmístit obranné rakety Patriot na dvou základnách na ostrově Okinawa. „Máme v úmyslu zůstat v maximální pohotovosti. Co se týká samotného odpálení rakety, nelze to předvídat, a to ani na základě nějakých náznaků. Takže budeme dělat to, co doposud. Situaci budeme dál sledovat,“ uvedl ministr obrany Itsunori Onodera.

Severní Korea dnes přitom pohrozila Japonsku jadernou odvetou, pokud se jakýmkoli způsobem zapojí do případného konfliktu. „Naše armáda stále míří na Japonsko a pokud Japonsko učiní sebemenší pohyb, zasáhne ho válečná jiskra jako první,“ uvedla severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Kerry chce dotlačit KLDR k jednacímu stolu

Před případným testem rakety přitom dnes KLDR varoval americký ministr zahraničí John Kerry, který ve vyhrocené situaci dorazil na návštěvu do Soulu. Podle Kerryho by bylo velkou chybou, kdyby teď v době napětí Pchjongjang provedl zkoušku rakety středního doletu. Spekuluje se totiž, že by tak mohl severokorejský režim učinit v následujících dnech. Podle některých zpráv jsou údajně rakety Musudan připravené k odpalu. 

John Kerry:

„Pokud se Kim Čong-un rozhodne odpálit raketu, ať už přes Japonské moře, nebo jiným směrem, bude tím vědomě ignorovat většinu mezinárodního společenství. To by byla obrovská chyba, protože by to jeho zemi ještě více izolovalo.“

„Kim Čong-un si musí uvědomit, a já věřím, že tak činí, jaké následky by konflikt měl,“ prohlásil americký ministr. „Naše naděje je, že se dokážeme vrátit k rozhovorům,“ dodal. Vzápětí ale dal jasně najevo, na čí stranu se v případném konfliktu Spojené státy postaví. Pokud to prý bude nutné, jsou připraveny ochránit Jižní Koreu. Vyhrocenou situaci se přímo na místě snaží uklidnit i generální tajemník NATO Rasmussen. U jednacího stolu by Severní Koreu vidělo rádo i Rusko. Prohlásil to dnes ministr zahraničí Sergej Lavrov. Na návštěvě ve Švýcarsku řekl, že Moskva by chtěla řešit napětí na Korejském poloostrově novými šestistrannými rozhovory o severokorejském jaderném programu.

Vydáno pod