Taliban zastřelil kandidáta sekulární strany

Karáčí (Pákistán) – Ozbrojenci zastřelili v Pákistánu kandidáta do parlamentních voleb Fachrula Isláma. Dalšího politika zranili. Útok je připisován stoupencům pákistánské odnože hnutí Taliban.

Šestačtyřicetiletý obchodník s potravinami Fachrul Islám kandidoval za Národní hnutí muhadžírů (MQM), sekulárního člena odstupující vládní koalice. Ozbrojenci jedoucí na motocyklu ho zastřelili, když vyšel z obchodu, který vlastnil spolu se svým otcem. Zasáhly ho čtyři rány do hlavy a do břicha. Zemřel na místě. MQM se už v minulosti stala terčem hrozeb Talibanu.

Pákistánský prozatímní premiér Mir Hazar Chán, který zemi vede do voleb, nařídil okamžité posílení bezpečnosti všech kandidátů. Islám kandidoval do sněmu provincie Sindh a jeho smrt patrně dál zvýší obavy, že parlamentní volby vypsané na 11. května zmaří násilí.

Bezpečnostní složky v Pákistánu
Zdroj: ČT24

Pákistánský Taliban před časem přímo pohrozil „zabíjením, které je součástí války proti sekulárním stranám včetně MQM, Pákistánské lidové straně (PPP) a Lidové národní straně (ANP), jež během své pětileté vlády spáchaly genocidu proti příslušníkům kmenů a muslimům“.

Vydáno pod