V americkém „černém seznamu“ žádní známí Rusové nakonec nejsou

Moskva/Washington - Americké ministerstvo financí zveřejnilo seznam osmnácti ruských občanů, kteří figurují v takzvaném Magnitského seznamu osob vystavených sankcím. Oproti očekávání v něm nejsou žádní veřejně známí lidé ani politikové blízcí nejbližšímu kremelskému vedení. Seznam Rusů, kteří podle Washingtonu porušují lidská práva a budou terčem finančních a vízových sankcí, bude mít „velmi negativní“ dopad na dvoustranné vztahy, varoval ještě před zveřejněním seznamu mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zveřejnění seznamu umožnil tak zvaný Magnitského zákon. Loni schválená předloha uvaluje sankce na šedesátku ruských činitelů zapletených do případu Sergeje Magnitského. Ten byl v roce 2008 zatčen a uvězněn kvůli údajným daňovým únikům poté, co sám obvinil vysoce postavené úředníky ruského ministerstva vnitra z obřího podvodu na úkor státního rozpočtu. Ve vazbě Magnitskij za podezřelých okolností zemřel. Spekuluje se, že byl dozorci umlácen. Ruské úřady takovou možnost popírají.

„Zveřejnění jakýchkoli seznamů určitě velmi negativně ovlivní rusko-americké vztahy,“ prohlásil už předem Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Nicméně dodal, že vztahy obou zemí jsou velmi široké a navzdory podobným negativním jevům mají mnoho perspektiv dalšího rozvoje. Moskva již dříve na Magnitského zákon zareagovala recipročním zákonem, který mimo jiné zakázal adopce ruských sirotků do USA. Rusové tvrdí, že s těmito dětmi jejich adoptivní američtí rodiče často špatně zacházejí.

Pavel Šimek ke zveřejnění "černého seznamu" (zdroj: ČT24)

V seznamu chybí Kadyrov i Bastrykin

Šestnáct z osmnácti osob zařazených do seznamu podle amerických činitelů bezprostředně souvisí s Magnitského kauzou. Jde údajně hlavně o policisty, vyšetřovatele a prokurátory. Případem se v Rusku zabývaly soudy, ale nikdo za smrt Magnitského nebyl potrestán. Dvě jména - Leča Bogatirov a Kazbek Dukuzov - patří podle ruských médií čečenským policistům, kteří se dopustili porušování lidských práv. Osoby zařazené do seznamu nesmějí dostat americká vstupní víza a jejich případná aktiva v amerických bankách úřady zablokují.

Podle spekulací, které se v minulých dnech objevovaly v americkém i ruském tisku, se měli do seznamu dostat i veřejně známí lidé či politici z okolí prezidenta Putina. Nejčastěji se hovořilo o čečenském vládci Ramzanu Kadyrovovi, šéfovi ruských vyšetřovatelů Alexandru Bastrykinovi nebo generálním prokurátorovi Juriji Čajkovi. Nikdo z nich ale v seznamu není.

V seznamu figurují lidé spojení přímo s kauzou Magnitskij

Kromě čečenských policistů se do seznamu například dostali ruští vyšetřovatelé Pavel Karpov a Oleg Silčenko, kteří se přímo podíleli na stíhání Magnitského, nebo Dmitrij Komnov, bývalý náčelník vazební věznice Butyrka, kde byl Magnitskij před smrtí zadržován. Sankcím je vystavena i daňová inspektorka Olga Stěpanovová nebo soudkyně Jelena Stašinová.

Americké úřady mohou seznam v závislosti na vývoji situace v Rusku kdykoli doplnit. Republikánský člen Sněmovny reprezentantů James McGovern, který byl hlavním inspirátorem sankcí, dodal úřadům 250 ruských jmen, která by podle něj neměla v seznamu chybět. Vláda USA má rovněž právo sestavit další, neveřejný seznam, kde budou figurovat osoby se zákazem vjezdu do USA, na něž se ale už finanční sankce vztahovat nebudou.

Moskva uvedla, že za následky Magnitského seznamu ponese plnou odpovědnost Washington, a dala najevo, že zareaguje stejným protiopatřením. Podle médií ruští diplomaté v minulých týdnech aktivně shromažďovali jména Američanů, kteří by se mohli stát vhodným terčem pro ruskou odvetu. Všechna ruská média si dnes ale povšimla, že americké úřady se postihu zvučnějších ruských jmen vyhnuly. Analytici nevylučují, že ruská odpověď by v důsledku toho nemusela být nijak dramatická. Šéf zahraničního výboru Státní dumy Alexej Puškov prohlásil, že Američané projevili zdrženlivost a „nevydali se cestou politického konfliktu s Moskvou“.