Medvídek na bílé rakvi: V Srbsku pohřbili oběti úterního masakru

Bělehrad – V srbské vesnici Velika Ivanča pochovali všech 13 obětí úterního masakru. Společný smuteční obřad se uskutečnil před místním kostelem, kde bylo od dopoledne vystaveno 13 rakví, včetně jedné bílé. Zdobily je bílé květy a na bílé rakvi navíc ležel plyšový medvídek a první boty sedmnáctiměsíčního chlapce.

Rozloučit se s oběťmi přijelo několik tisíc lidí. Po pravoslavné liturgii vedené biskupem šumadijským Jovanem byly rakve uloženy na místním hřbitově do země. Na stejném hřbitově by měl být pohřben i 60letý vrah Ljubiša Bogdanović, který šest mužů, šest žen a dítě v úterý postřílel a poté se sám střelil do hlavy. Zranění podlehl ve čtvrtek v bělehradské nemocnici, kam byl převezen se svou manželkou Javorkou. Ta jediná masakr přežila. Muž ji střelil dvakrát, do hlavy a do krku. Podle lékařů je žena po operaci stabilizovaná a její zdravotní stav se lepší.

Pokud jde o motiv zločinu, policie zatím stále tápe. První výpověď Javorky Bogdanovičové mnoho světla do případu nevnesla. Své řádění zahájil tím, že jí řekl, že pro ně už život nemá cenu.

Vydáno pod