Barroso se zlobí na Maďarsko kvůli ústavě

Brusel - Předseda Evropské komise José Manuel Barroso pohrozil maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi právními kroky proti jeho zemi. Reaguje tak na ústavní změny, které tamní parlament schválil v březnu. Ty omezují působení ústavního soudu a zároveň ruší všechna jeho rozhodnutí přijatá před rokem 2012. Orbán tvrdí, že se výtkami bude zabývat.

V dopise ministerskému předsedovi Barroso napsal, že komise má v souvislosti se čtvrtým ústavním dodatkem vážné obavy. „Důrazně vás a vaši vládu žádám, abyste se na tato znepokojení zaměřil a rozhodným a jednoznačným způsobem je vyřešil. To je nade vší pochybnost v nejlepším zájmu Maďarska a Evropské unie jako celku,“ napsal Barroso. Rovněž vyzval maďarské úřady, aby se zapojily do politického dialogu s Evropským parlamentem. Ten chce v červnu přijmout rezoluci o stavu základních práv v této středoevropské zemi. 

„Zcela jistě se budu plně věnovat bodům, které jste zmínil. Rád bych vás informoval, že jsem již zahájil nezbytné legislativní kroky,“ uvedl v reakci Orbán. V minulosti nicméně několikrát odmítl kritiku toho, že maďarské změny ústavy jsou nedemokratické.

Mezi sporné ústavní články patří například pravomoc šéfa maďarského úřadu pro dohled nad soudnictvím, který může kontrolovat a přesouvat případy, a klauzule o platebních závazcích v souvislosti s verdikty Soudního dvora EU. Zmíněná ústavní pasáž uvádí, že pokuty udělené tímto soudem mohou být napříště uloženy přímo občanům jako mimořádná daň, aby sankce již vláda nemusela platit z rozpočtu. EK chce také podrobit podrobnější analýze omezení propagace politických stran. Barroso naznačil, že jakmile bude analýza dokončena, komise bude muset v případě nutnosti přijmout nezbytné kroky k právnímu postupu proti Maďarsku. 

Úřady Evropské unie kritizovaly ústavní změny v Maďarsku během Orbánovy současné vlády opakovaně. Nelíbily se jim mimo jiné ústavní zákony týkající se nezávislosti úřadu na ochranu dat, nezávislosti maďarské centrální banky nebo kontroverzní justiční reforma. Orbánovu vládu kritizuje také maďarská opozice, podle které si premiér chce upevnit moc.

Opozice i EU vytýkají Maďarsku, že tamní ústavní soud nemůže prověřovat obsah ústavních dodatků, ale jen jejich procedurální postup. Parlament tak může do ústavy prosadit, co si zamane.