K městu čelem, k parku zády? Obří socha papeže v parku sakrálních miniatur

Čenstochová (Polsko) – V Čenstochové se má zítra odhalit obří čtrnáctimetrová socha papeže Jana Pavla II. Nejvíc se teď ale tady řeší, zda bude nadrozměrný papež otočený k městu čelem. Stovky lidí se na sociální síti Facebook vyslovily proti tomu, aby se k Čenstochové stavěl zády. Navíc se ozvali i architekti, kteří vztyčení obří sochy označili na katastrofu.

Socha bude stát na kopci nad městem, paradoxně v místě zvaném Park sakrálních miniatur. Návštěvníci se chodí především za zmenšeninami významných křesťanských chrámů z celého světa. Teď má být ale hlavním trhákem rekordní socha papeže Jana Pavla II. 

Majitel parku měl původně v plánu vztyčit pouze desetimetrovou sochu, když se však dozvěděl, že v Chile stojí o tři metry vyšší monument polského papeže, rozhodl se překonat jej o další metr. Jenže na to se ozvali architekti. Sdružení polských architektů si v dopise místním úřadům a církvi stěžovalo, že socha bude pro vzhled města katastrofou, prý zcela změní celou jeho perspektivu. Žádali proto, aby nebyla vůbec vztyčena.

Čenstochovská radnice však na protesty nereagovala a podle místních médií bylo již v průběhu dneška dokončeno spojení jednotlivých dílů sochy, aby byla připravena na sobotní slavnostní odhalení. Jenže se objevil další problém. Bude stát papež čelem k městu, nebo ne? 

Majitel parku měl původně v plánu orientovat obří bílý monument tak, že by byl otočen zády k městu. To vzbudilo vlnu protestů na Facebooku, načež ve středu se vedení parku rozhodlo plán změnit. „Socha bude orientována směrem k městu, takže protest je bezpředmětný. Nejprve jsme ji takto chtěli postavit, později jsme původní plány změnili kvůli povětrnostním podmínkám. Ukázalo se však, že jejich vliv nebude tak velký, takže socha papeže může být obrácena čelem k městu,“ řekl listu Dziennik Zachodni zástupce parku Piotr Kaleta.

Obří socha papeže v Čenstochové
Zdroj: ISIFA/EPA/Waldemar Deska