Děti odvádějí v Louvru černou práci

Paříž – Po jednodenní stávce se do pařížského klenotu opět tlačí davy. Dvě stovky zaměstnanců demonstrovaly za přísnější ochranu proti stále agresivnějším gangům zlodějů. Jenže mezi turisty jsou po otevření znovu úhlavní nepřátelé - kapsáři. Za pouhou hodinu má policie nový případ. Britská turistka přišla o drahý telefon.

Zloději řádí v Louvru (zdroj: ČT24)

„Jedno z dětí - vím, jak vypadá, ale už ho nikdy nenajdeme - mi sáhlo do kapsy a vzalo telefon,“ vypovídá okradená žena. Právě děti odvádějí černou práci. Do muzea můžou zadarmo, v davech turistů se lehce ztratí a policie je po výslechu zase musí pustit. Na pozorné zaměstnance galerie si navíc gangy dovolují stále víc. 

Za jediný den tudy projde 30 tisíc lidí hypnotizovaných skvosty světového umění - pro zloděje učiněný ráj. Pět set zaměstnanců stále častěji dohlíží spíš na majetek turistů místo na vystavená díla. Pomoct má dvacítka uniformovaných a neznámý počet tajných policistů. I tak ale úřady vědí, že návštěvníky - a nově i zaměstnance - nejnavštěvovanějšího muzea světa úplně ochránit nedokážou.