Unikátní textilie ze Slovenska: dýchá, odpuzuje vodu, nešpiní se a špatně hoří

Bratislava - Slovenští vědci ohlásili vynález unikátní látky, kterou vrstva nanovláken chrání před vodou, špínou a ohněm. Pro armádní účely by ji chtěla využít Česká republika, Spojené státy i Rusko. Podle žilinských vynálezců by ale uplatnění mohlo být daleko větší – třeba při turistice. A nepochybně by si ji nemohly vynachválit ani maminky malých špindírů.

V případě látky jde o nanoúpravy na bázi špičkových nanotechnologií - je to především vodu odpuzující úprava se samočistícím efektem, přibližuje ředitel Výzkumného ústavu textilní chemie (VÚTCH) Jozef Šesták. Ústavu se podařilo jako prvnímu na světě spojit v látce několik důležitých vlastností: odpuzuje vodu, má zvýšenou prostupnost vzduchu, je odolná vůči bakteriím, má sníženou hořlavost a samozhášecí efekt, je odolná vůči zatrhávání nebo proděravění a poskytuje možnost speciálního maskovacího potisku. Výhody látky jsou zřejmé třeba v případě zašpinění: stačí trocha vody, která velmi rychle všechny nečistoty smyje, a látka navíc zůstane suchá.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Výzkumníci plánují využití nové technologie hlavně ve vojenství, ale i maminkám by se oblečení, které stačí umýt proudem vody, líbilo. Vidina prázdného prádelního koše je pro ně zvlášť teď na jaře velmi lákavá.

Ve výzkumném ústavu chtějí ještě letos dokončit všechny zkoušky. Při masové výrobě by přitom textilie měla být jen o několik procent dražší než látky, z nichž se armádní oblečení šije dnes.

Vydáno pod