Kanada je v šoku: Studentku zabila kyberšikana

Ottawa - Kanadou hýbe případ sedmnáctileté středoškolačky Rehtaeh Parsonsové, která se oběsila po znásilnění a následné dvouleté internetové šikaně a výhrůžkách od svých spolužáků. Poté, co hackerská skupina Anonymous prohlásila, že zná jména čtyř násilníků, policie v provincii Nové Skotsko vyšetřování znovu otevřela.

Na počátku šikany byl v listopadu 2011 večírek, kde se dívka opila a byla znásilněna čtyřmi mladíky ze školy v Dartmouthu. Jeden z podezřelých poté umístil na sociální sítě fotografii ze sexuálního útoku. Policie se případem zabývala, ale nikdo nebyl obviněn ani odsouzen. Dívka se ovšem nezbavila nálepky poběhlice, která ji pronásledovala, i když se přestěhovala a měnila školy. Trpěla depresemi a nakonec se pokusila oběsit v koupelně svého domu. Našla ji matka. Dívku v kritickém stavu převezli do nemocncie, v neděli ji lékaři na přání rodiny odpojili od přístrojů.

Kanadský premiér Stephen Harper:

„Myslím, že podobné věci bychom měli přestat nazývat šikanou. Šikana pro mě znamená nějaké špatné chování dětí. Tohle je ale prostě kriminalita, mladistvá kriminalita.“

„Nikdy ji nenechali na pokoji. Kamarádi se od ní odvrátili, lidi ji šikanovali, kluci, se kterými se nikdy nesetkala, jí psali a na Facebooku se jí ptali, jestli by si to s nimi taky nerozdala, když měla styk s jejich kamarády. Nikdy to neskončilo,“ říká dívčina matka Leah Parsonsová. „Rehtaeh zemřela, protože si čtyři kluci mysleli, že znásilnění patnáctileté dívky je v pořádku a že zveřejnění fotografie, která jí zničí duši a reputaci, je legrace,“ napsala na facebookové stránce věnované památce její dcery.

Dívčina matka si zveřejnění jmen pachatelů nepřeje

V souvislosti s údajným znásilněním policie nikoho nezadržela, prý neměla dostatek důkazů. Do případu se vložila hackerská skupina Anonymous, která zveřejnila prohlášení, že odhalí totožnost oněch čtyř mladíků, pokud policie znovu neotevře vyšetřování znásilnění, šikany a následné sebevraždy. Premiér provincie Nové Skotsko Darrell Dexter už vládě nařídil, aby případ prověřila. Dívčina matka ale zveřejnění jmen pachatelů skupinou Anonymous odmítá - nechce, aby lidé brali spravedlnost do vlastních rukou. „Nechci, aby někdo těm chlapcům ublížil, a lidé tím opravdu hrozí. Nechci další šikanu, Rehtaeh by ji taky nechtěla. Nemyslím si, že to je spravedlnost. Potřebují nést zodpovědnost za to, co udělali, ale nechci, aby jim fyzicky někdo ublížil,“ vysvětluje Leah Parsonsová.

Sebevražda šikanované dívky šokovala Kanadu (zdroj: ČT24)

Provincie Nové Skotsko v souvislosti s novým případem zvažuje změnu zákona týkající se vyšetřování sexuálního násilí. Tragédie připomněla kanadskou dívku Amandu Toddovou, která kvůli internetové šikaně anonymního útočníka spáchala sebevraždu loni v říjnu. Tehdy její případ vyvolal v Kanadě rozsáhlou diskusi o tom, co je odpovídající chování na internetu, a výzvy, aby se kyberšikana stala trestným činem.