Královna, dým a bubny. Rijksmuseum po desetileté pauze otvírá

Amsterodam - Noční hlídku by mělo vidět každé dítě v království, přeje si Wim Pijbes, ředitel amsterodamského Rijksmuseua, v němž je slavný Rembrandtův obraz vystaven a které bylo dnes opět zpřístupněno po desetileté rekonstrukci. Otevřela jej nizozemská královna Beatrix.

Na velkou slávu provázenou ohňostroji se přišly podívat tisíce lidí, podle odhadů na deset tisíc. Přilákalo je jedno z posledních vystoupení pětasedmdesátileté panovnice na veřejnosti před ohlášenou abdikací na konci měsíce. Ale také se vědělo, že milovníci umění se první den mohou do deset let uzavřeného muzea dostat zdarma. Mezitím z předprodeje zmizelo už 75 tisíc lístků.

Muzeum vlastní více než jeden milion sbírkových předmětů, mezi nimiž jsou mistrovská plátna Johannese Vermeera, Franse Halse či Jana Steena. Nově jsou exponáty uspořádány chronologicky a hned vedle vrcholných děl výtvarného umění je k vidění historický nábytek nebo předměty denní potřeby, takže lidé ve výstavních síních snadněji získají představu o duchu doby a inspiraci tvůrců v časech, kdy měšťanské Nizozemsko bývalo námořní velmocí. Největším stavebním zásahem je nová vstupní hala zahloubená pod terénem.

Rembrandtova Noční hlídka v Rijksmuseu
Zdroj: ISIFA/EPA/KOEN VAN WEEL

Celková rekonstrukce historické budovy z 19. století nebyla nijak hladká: oprava byla mnohem delší a mnohem nákladnější, než se původně předpokládalo. Nakonec stála 375 milionů eur (téměř deset miliard Kč).