Za školní výlet do KLDR sklidila BBC kritiku od univerzity

Londýn/Pchjongjang - Jedna z předních britských univerzit dnes kritizovala televizní a rozhlasovou stanici BBC za využití studentského výletu do KLDR k natočení dokumentárního snímku. Podle školy tím vystavila nezasvěcené studenty nebezpečí. Snímek o totalitním státu se má vysílat v pondělí, navzdory žádosti školy na jeho stažení z obrazovky.

Podle prestižní Londýnské ekonomické školy (LSE) se tři novináři z BBC, včetně uznávaného reportéra Johna Sweeneyho, na konci března přidali k studentské výpravě, aby pod tímto krytím natočili film o tajuplném komunistickém státu. Studentům se prý řeklo, že je budou provázet novináři, ale už nevěděli, že cílem BBC je tajně natočit příspěvek do pořadu Panorama.

„Nebyl to výlet oficiálně pořádaný LSE,“ tvrdí ředitel školy Craig Calhoun na Twitteru. „Výlet organizovali nestudenti a BBC. Využili jména studentského spolku ke zverbování dalších studentů.“ Sweeney, který sám LSE vystudoval, výhrady odmítl. Studenti podle něj dostali dost informací a chovali se skvěle. Ale škola, která cestu nepořádala, a proto byla opominuta, teď kvůli „zcela mylným dojmům“ chce pořad zničit.

BBC nechystá omluvu ani stažení dokumentu

BBC se v upoutávce chlubí tím, že Sweeneyho cesta z Pchjongjangu na venkov k demilitarizované zóně na hranici s Jižní Koreou odhaluje „nacistický stát“, ve kterém se už třem generacím lidí vymývají mozky za pomoci nejkrajnější cenzury a režim působí dojmem, že radostně kráčí vstříc zkáze. Naopak podle Calhouna štáb BBC neviděl nic víc, než co Severní Korea ráda turistům ukazuje.

Požadavek školy, aby se stanice omluvila za poškození akademické pověsti školy i šancí jejích studentů studovat v KLDR a dalších zemích, jakož i na stažení pořadu z obrazovky, ředitel BBC odmítl. Podle mluvčího stanice byli studenti informováni o novinářském doprovodu v dostatečném předstihu, aby se mohli sami rozhodnout, zda se akce zúčastní. Byli upozorněni i na riziko, že by mohli být zatčeni a vězněni či popřípadě by v budoucnu nesměli do KLDR znovu cestovat.