Bourboni do práce! Španělé mají království dost

Madrid - Více než osm tisíc lidí v Madridu demonstrovalo proti monarchii a požadovalo návrat k demokraticky zvolené hlavě státu. Španělská královská rodina se v minulosti těšila značné popularitě, kvůli různým skandálům však její obliba v poslední době prudce klesla.

Dnešní demonstrace se konala v den 82. výročí založení druhé španělské republiky. Demonstranti se sešli pod heslem „Pryč s monarchií, za třetí republiku“. Skandovali různé slogany, například „Bourboni do práce“.

Španělský král Juan Carlos (75) z rodu Bourbonů nastoupil na trůn v roce 1975 z rozhodnutí někdejšího diktátora Franciska Franka. Přestože předtím dlouhá léta vystupoval po diktátorově boku, otevřel svou zemi demokratickým reformám, které později obhájil i proti nepovedenému armádnímu puči.

Snobský životní styl Juana Carlose a jeho důvěrné kontakty s mladými ženami spolu s korupčním vyšetřováním, které je vedeno proti jeho zeťovi Iňakimu Urdangarínovi, však způsobily, že Španělé již začínají mít královské rodiny dost. Loni vyvolal Juan Carlos vlnu pobouření, když si v době dluhové krize vyjel do Botswany lovit slony.

Republikánské a komunistické vlajky při demonstraci Španělů proti monarchii
Zdroj: ČTK/AP/Andres Kudacki

Španělsko se nyní potýká s negativními dopady dluhové krize v eurozóně. Země se nachází již ve druhé hospodářské recesi za poslední tři roky. Míra nezaměstnanosti ve Španělsku se ve čtvrtém čtvrtletí vyšplhala na rekordních 26 procent.