KLDR slaví, svět se obává odpálení další rakety

Soul – Severní Korea slaví nedožité 101. narozeniny zakladatele státu Kim Ir-sena. Svět dnešek sledoval hlavně s obavou, že režim při příležitosti výročí odpálí raketu středního doletu. Dosud tomu ale nic nenasvědčuje. Šéf americké diplomacie John Kerry během své návštěvy regionu zopakoval, že Spojené státy jsou připraveny bránit své spojence.

KLDR slaví narozeniny svého zakladatele. Davy lidí v centru Pchjongjangu navzdory chladu čekaly ve frontách s kyticemi umělých květin, které pokládali před bronzovými sochami Kim Ir-sena a jeho syna Kim Čong-ila. Poté se lidé stavěli do front, aby si koupili svůj příděl sváteční pochoutky – buráků. V severokorejském hlavním městě tak nebyly znát žádné známky paniky či příprav na případný konflikt.

Sám vůdce Kim Čong-un navštívil mauzoleum Kumsusan, kde se poklonil svému dědečkovi Kim Ir-senovi. Jeho narozeniny jsou v zemi zároveň spojeny s třídenním svátkem.

Tomáš Etzler, zpravodaj ČT:

"Slavit se musí. Kdo nepláče, kdo neslaví, je udán a vyslýchán. Často lidé skončí v koncentračním táboře. Řada uprchlíků tvrdí, že mnozí Severokorejci jsou tak 'zblblí' propagandou, že skutečně truchlí. Jiní tam chodí hrát divadlo, protože v režim nevěří."

Svět se dnes přitom obával, že Severní Korea otestuje raketu středního doletu. Ministr zahraničí Spojených států John Kerry zopakoval, že USA budou své spojence Japonsko a Jižní Koreu bránit. V případě vstřícných kroků ze strany Pchjongjangu jsou ale připraveny se Severní Koreou vyjednávat.

Režim již několik posledních týdnů stupňuje své výhružky a svým protivníkům, zejména Spojeným státům, hrozí, že je zcela zničí jadernými zbraněmi. Raketové testy ze strany KLDR by tak mohly připadnout právě na oslavy stého prvního výročí narozenin zakladatele státu Kim Ir-sena. „Díky konečnému plánu útoku, který už náš vůdce schválil, nemilosrdně potrestáme americký imperialismus a jeho stoupence, kteří narušili suverenitu a důstojnost našeho národa. A to hlavně vojenským cvičením a sankcemi,“ uvedl předseda Nejvyššího lidového shromáždění Kim Yong-Nam.

Ukažte, že ctíte mezinárodní závazky, vyzval Severokorejce Kerry

Obranné systémy Japonska i Jižní Koreje jsou v pohotovosti i přesto, že americký ministr zahraničí John Kerry ujistil spojence v regionu, že je ochrání. Pro uklidnění situace by ale měla hrát klíčovou roli iniciativa Ruska a především pak Číny. „Čína bude spolupracovat s dalšími stranami, včetně Spojených států, aby sehrála konstruktivní roli v přípravě šestistranných rozhovorů o jaderné problematice v Severní Koreji,“ podotkl čínský ministr zahraničí Jang Ťie-Čchi. Kerry zároveň vyzval Pchjongjang, aby učinil kroky, kterými ukáže, že bude ctít své závazky a mezinárodní normy.

John Kerry, ministr zahraničí USA

„Jednání v Soulu i v Pekingu byla dle mého velmi konstruktivní a velmi pozitivní v tom smyslu, že máme všichni stejný cíl. Stabilita v regionu a jaderné odzbrojení korejského poloostrova je v zájmu všech.“

Podle dřívějších zpráv americké a jihokorejské rozvědky Pchjongjang začal chystat první zkoušku své střely Musudan o předpokládaném doletu až 4 000 kilometrů. Zkouška má kromě jiného demonstrovat schopnost Severní Koreje zasáhnout americké základny na tichomořském ostrově Guam.

Obavy před možným jaderným útokem klidní vojenští odborníci. Severní Korea prý nevyvinula tak malou nuklearní nálož, aby ji bylo možné umístit do raketové hlavice. Její střely jsou nepřesné a nespolehlivé.

KLDR také odmítla nabídku Jihokorejců obnovit rozhovory o budoucnosti společného průmyslového komplexu Kesong.

Vydáno pod