Justin Bieber: Doufám, že by byla Anna Franková mou fanynkou

Amsterodam - Idol náctiletých, kanadský zpěvák Justin Bieber, si kvůli jedné krátké větě vysloužil kritiku. Během svého turné si v Amsterodamu udělal chvilku volna a šel se podívat do domu Anny Frankové. Mnohé ovšem šokoval tím, co tady napsal do knihy hostů - Anna byla skvělá dívka, doufám, že by byla mou fanynkou.

Amsterodamské muzeum oznámilo na své facebookové stránce, že do domu Anny Frankové zavítala popová hvězda. Bieber ho navštívil spolu se svými kamarády a ochrankou. V krátkém sdělení pak muzeum nabídlo zápis, který Bieber vetknul do knihy hostů.

„Je opravdu inspirující být tady. Anna byla skvělá dívka. Doufám, že by byla belieberem.“

Slovo belieber je přitom označení pro Bieberovy fanoušky. A to zřejmě neměl psát. Okamžitě se na jeho hlavu snesla kritika, na sociálních sítích se objevily tisíce negativních komentářů.

Komentáře Bieberova vzkazu:

  • „Nejdřív jsem si myslel, že je hezké, že tam vůbec šel a viděl tuhle historii, dokud jsem si ovšem nepřečetl, co napsal. Měl byste respektovat, pane Biebere, že ona bude slavná ještě dlouho poté, co vaše sláva dávno vyšumí.“
  • „Jsem rád, že šel, ovšem ta jeho poslední věta je teda velmi sobecká. Vůbec nepochopil, jaký měla Anna význam.“

I muzeum přiznalo, že Bieberův vzkaz nebyl zrovna citlivý. Zároveň se ho ale zastali. „Je mu 19 let. Žije opravdu bláznivý život. Nemyslel to špatně,“ řekla mluvčí Muzea Anny Frankové.

Anna Franková byla dívka z německé židovské rodiny. Před nacisty rodina za druhé světové války uprchla do Amsterodamu. Jenže ani tady neunikli, po okupaci Nizozemska se celá rodina v červenci 1942 musela začít schovávat v tajné skrýši v jednom z amsterodamských domů. Žili tady tajně dva roky. Právě v této době si dívka psala deník. V srpnu 1944 na jejich tajný úkryt ale nacisti přišli. Anna Franková zemřela v březnu 1945 v koncentračním táboře Bergen-Belsen na tyfus. Její deník ale po válce našel její otec Otto, který jako jediný z rodiny přežil. Dceřiny zápisky pak vydal knižně.

Vydáno pod