Americké úřady nařídily kontrolu více než tisíce Boeingů 737

Washington – Více než tisícovka letadel Boeing 737 ve Spojených státech musí ke kontrole. Nařídil to americký Federální úřad pro letectví (FAA) kvůli podezření, že by v zadní části letounu mohl být vadný díl. Vada na ocasu by přitom mohla ohrozit ovládání letadla.

Nařízení se podle FAA vztahuje na 1 050 strojů, které používají američtí letečtí přepravci. Náklady na opravu by mohly dosáhnout až 10,1 milionu dolarů (asi 200,5 milionu Kč). 

Úřad svolává letadla ke kontrole kvůli tomu, že na upevňovacích dílech na ocasu by mohla být nesprávně nanesena vrstva proti korozi a opotřebení. Úřad proto leteckým společnostem nařídil, aby potenciálně vadný díl na ocasních plochách strojů zkontrolovaly a případně nahradily novou částí.                                           

Výrobce letecké techniky Boeing se v uplynulých týdnech pokoušel vyřešit závady na systému baterií u svého letounu 787 Dreamliner. Opravený letoun na začátku měsíce podrobil poslednímu testovacímu letu, aby vyzkoušel nový systém ochrany baterií před vznícením. Stroje kvůli závadě nelétají s cestujícími už od poloviny ledna.