V Londýně nad ránem pohřbili na zkoušku Thatcherovou

Londýn – Nácviku středečního pohřbu bývalé premiérky Margaret Thatcherové se v centru Londýny zúčastnily nad ránem stovky příslušníků britských ozbrojených sil. Podle Andrewa Chatburna, který má na starosti pohřební choreografii, proběhla celá akce velmi dobře. Nácvik byl velmi důležitý zvláště kvůli synchronizaci všech jeho složek a účastníků.

Uniformovaní vojáci se chopili rakve zahalené britskou vlajkou, kapela Královského námořnictva vyhrávala smuteční pochody a řady ozbrojených námořníků lemovaly přístup ke katedrále svatého Pavla. Tam rakev k závěrečné fázi obřadu ve středu zamíří. Dnešní cesty od parlamentní čtvrti Westminster po katedrálu se zúčastnilo na 700 lidí. „Jsou to všechno vojáci, námořníci a letci, kteří sem byli převeleni místo svých obvyklých úkolů. Je to pro ně nové a musíme vše pořádně nazkoušet,“ vysvětluje Chatburn.

Ve středu poputuje rakev z parlamentu ve Westminsteru do kaple britského královského letectva. Odtud ji na dělostřelecké lafetě odvezou ulicemi centra Londýna, které budou lemovat vojáci, do katedrály svatého Pavla. Tam ve 13 hodin našeho času začne obřad, na který je pozváno přes 2 000 politických a společenských osobností ze zhruba 200 zemí světa. Zúčastní se jej mimo jiné královna Alžběta II. a premiér David Cameron, Česko budou reprezentovat premiér Petr Nečas a exprezident Václav Klaus.

V Británii si zkusili pohřeb Thatcherové "nanečisto" (zdroj: ČT24)

Thatcherová, která zemřela před týdnem, nebude mít na vlastní přání státní pohřeb, nicméně Velká Británie jí uspořádá reprezentativní pohřeb s vojenskými poctami. Dosud poslední státní pohřeb premiéra se v Británii konal v roce 1965 po smrti Winstona Churchilla. Pohřeb Thatcherové bude protokolárně podobný jako ten, který byl vypraven v roce 1997 princezně Dianě.

Thatcherová byla první a zatím jedinou britskou premiérkou, její význam v zemi nezpochybňuje nikdo. I když její odkaz Brity dodnes rozděluje. Policie se negativních emocí obává hlavně na středečním pohřbu. Pečlivě proto připravuje přísná bezpečnostní opatření – včetně toho, že potenciální problémové výtržníky předem vytipovává třeba na sociálních sítích.