Lékaři objevili u zdravého chlapce ptačí chřipku

Peking – Lékaři v Číně našli virus ptačí chřipky u čtyřletého chlapce, u kterého se neprojevily žádné ze symptomů této nemoci. Počet obětí infekce v Číně se zvýšil již na 14 a celkový počet nakažených vzrostl na 61.

Případ očividně zdravého čtyřletého hocha z Pekingu, který byl při preventivní prohlídce pozitivně testován na virus H7N9, vyvolává další otázky kolem nové formy ptačí chřipky.

Chlapec byl jedním z 24 lidí, kteří podstoupili rutinní lékařské vyšetření v pekingské čtvrti, kde bydlí chovatelé drůbeže. Lékaři u dítěte odhalili virus H7N9 a považují ho za přenašeče choroby. Místní zdravotní úřady uvedly, že soused chlapce koupil kuřata od rodiny, jejíž sedmiletá dcera je evidována jako první případ nákazy novou formou ptačí chřipky v čínské metropoli.

Odborníci zatím ani nevědí, jakým způsobem se nová ptačí chřipka začala na čínském území šířit. Předpokládá se nicméně, že virus H7N9 se přenáší přímým kontaktem s nakaženou drůbeží. Nemoc se zatím neobjevila mimo čínské území. Případy přenosu z člověka na člověka nejsou zaznamenány.

Likvidace drůbeže se šanghajské tržnice
Zdroj: ISIFA/Xinhua/Sipa USA

Infekce novým virem byla poprvé oficiálně potvrzena v březnu ve východní Číně. Úřady poté nařídily rozsáhlé vybíjení drůbeže a zákaz obchodu s živými ptáky v řadě měst, včetně finanční metropole Číny Šanghaje. V posledních dnech byla nákaza registrována i v Pekingu a v centrální provincii Che-nan.

Zdravotníci se obávají, že se virus H7N9 začne chovat jako jeho známější příbuzný H5N1. Ten v roce 2003 začal decimovat drůbež v Asii a usmrtil ve světě 360 lidí, kteří většinou přišli do přímého kontaktu s infikovanými ptáky.