Mubarak měl být propuštěn, přesto zůstává za mřížemi

Káhira - Egyptský soud nařídil podmínečně propustit z vazby bývalého prezidenta Husního Mubaraka. Jde o obnovený proces, v němž je exprezident viněn z podílu na smrti účastníků protivládních demonstrací z roku 2011. Mubarak ale zůstává ve vazbě v souvislosti s korupcí, ze které ho nedávno obvinila prokuratura.

Původní proces, v němž byl Mubarak loni odsouzen k doživotnímu trestu za podíl na smrti asi 800 demonstrantů, byl na základě předchozího nařízení odvolacího soudu v sobotu obnoven. Soudce z něj ale hned na začátku odstoupil a vrátil případ odvolacímu soudu k výběru nového tribunálu.

Mubarakův obhájce pak hned požádal o klientovo propuštění, protože Mubarak je už ve vazbě dva roky, což je podle egyptského práva maximální možná doba. Mubarak je ve vazbě od dubna 2011 a v neděli mu vazba byla prodloužena o několik dní.

Mubarak zůstává za mřížemi
Zdroj: ČTK/AP/Amr Nabil

Egypťané považují Mubarakovo chování před soudem za urážlivé

Nyní je Mubarak ve vojenské nemocnici. „Zdálo se, že to na něj působí velice dobře. Během celého procesu se vyloženě bavil, usmíval a zdravil lidi. Vypadal fyzicky velmi dobře. Zdálo se, že ten svůj soud považoval za menší výlet,“ popsala spolupracovnice ČT v Egyptě Anna Janků. Podle ní musí státní žalobce požádat nemocnici o zprávu, zda je Mubarak schopen převozu zpět do vojenské nemocnice.

Mubarakovi bude příští měsíc 85 let a na svůj věk je ve velmi dobrém zdravotním stavu. „To, že leží, je divadlo od samého začátku. Novináři ironicky poznamenali, že když mohl sedět, aby mu nabarvili vlasy, mohl sedět i během soudního procesu,“ podotkla Janků. Podle ní je exprezidentovo chování veřejnosti trnem v oku. Zejména to, že Mubarak leží s nohama nataženýma směrem k tribuně soudců.

Telefonát Anny Janků (zdroj: ČT24)
Vydáno pod