Čerstvý dědeček Bush se na stará kolena pustil do malování

Dallas (USA) - Ničeho nelituji. Tak zhodnotil osm let své vlády bývalý americký prezident George Bush. Za správné považuje i invaze do Iráku v roce 2003 a do Afghánistánu dva roky předtím. Dnes 66letý bývalý politik se stáhl z veřejného života a užívá si důchod – maluje a jezdí na kole. O víkendu se mu narodila první vnučka.

V rozhovoru pro Dallas Morning News čerstvý dědeček přiznal, že rozhodně nijak netouží po návratu do politiky. Naposledy o něm bylo trochu víc slyšet koncem roku 2010, kdy vyšly jeho paměti. Příští týden se v Dallasu otevře Bushovo centrum za účasti čtyř dalších žijících amerických prezidentů. Někdejší šéf Bílého domu doufá, že centrum, které zahrnuje knihovnu věnovanou období jeho prezidentství, politický institut a muzeum, umožní lidem lépe pochopit, proč dělal to, co dělal. Konstatuje, že jeho prezidentství určovaly události, jež si rozhodně nepřál. Hovoří v této souvislosti o teroristických útocích z 11. září a o hurikánu Katrina.

Bush dále v rozhovoru vyslovil přání, aby se američtí republikáni vrátili k jeho „milosrdnému konzervativismu“. Nejlepší cestou, jak tento termín pochopit, je podle něj podívat se na program, který prosazoval, a na jeho výsledky. Do politiky se vracet nechce, ani se k ní nehodlá vyjadřovat. Když se ho ptají na ekonomiku, odpovídá s nadsázkou: „Proč si nenajmete ekonoma? Anebo proč si jich nenajmete rovnou pět? Poskytnou vám 15 odlišných názorů!“

George W. Bush nyní žije v Dallasu s manželkou Laurou a užívá si klidný důchod. Jezdí na kole a maluje, čemuž se prý lidé podivují. „No samozřejmě. Některé dokonce překvapuje, že vůbec umím číst,“ říká.

Obrazy George Bushe
Zdroj: ČT24