FBI vyšetřuje výbuchy v Bostonu, Taliban se od útoků distancuje

Boston (USA) - Vyšetřovatelé pátrají po vinících včerejšího útoku v Bostonu. Dvě exploze na mezinárodním maratonu mají na svědomí již tři oběti. Jednou z nich je osmileté dítě. Zraněno bylo přibližně 144 lidí, stav 17 lidí je kritický. FBI považuje útok za teroristický čin. Zatím ale není jasné, kdo za ním stojí. Od výbuchů se distancovalo islamistické hnutí Taliban. Podle policie vybuchly v cíli dvě hodiny po doběhu vítězů dvě konstruktivně primitivní nálože.

Američtí vyšetřovatelé našli v Bostonu a okolí pět dalších nevybuchlých trhavin. Oznámil to dnes list The Wall Street Journal. FBI odmítla informace o nalezených výbušninách komentovat, pokračuje v rozsáhlém vyšetřování.

Televize CNN uvedla, že vyšetřovatelé dosáhli pokroku a „aktivně sledují několik stop“. I tak ale zatím nedokážou říct, kdo vlastně za útokem stojí. FBI přistupuje k událostem v Bostonu jako k teroristickému činu. Policie již vyslechla řadu svědků, prozatím ale žádného podezřelého nezadržela. Exploze způsobily nevelké, nepříliš odborně vyrobené nálože ukryté v odpadkových koších rozmístěných podél maratonské trati. Nálože byly údajně poměrně primitivní. Neobsahovaly vysoce explozivní materiál, ovšem pro zvýšení účinku byly uvnitř ostré železné úlomky.

Bezpečnostní expert Andor Šándor upozorňuje: „Z výbušniny můžeme jenom velmi vágně dedukovat (kdo stojí za útokem). Teď je potřeba, aby forenzní technika kriminalistiky zjistila přesné složení a pokud některá z těch součástí byla embargovaná či její prodej limitován průkazem totožnosti, tak se podle toho pokusit zjistit, kdo tu součást mohl koupit a výbušninu sestrojit.“

Kde přesně došlo k výbuchům - mapa ZDE.

Pákistánské radikální islamistické hnutí Taliban odmítlo odpovědnost za útok. Policie pročesává místo činu. Celou dvaačtyřicetikilometrovou trasu maratonu policie pečlivě zkoumá v naději, že narazí na nějaké důkazy. Pátrá po nákladním autu, které se před explozí neúspěšně pokoušelo dostat do blízkosti trasy maratonu.

Policisté analyzují videozáznamy získané z různých zdrojů a žádají obyvatelstvo, aby oznamovalo jakékoli podezřelé skutečnosti. Bostonskému maratonu přihlíželo půl milionu lidí, policie proto předpokládá, že získá k analýze dostatek obrazového materiálu.

V souvislosti s explozemi policie pátrá po muži tmavší či černé pleti s možným cizím přízvukem. Muž v tričku a s batohem na zádech se údajně pokoušel proniknout do zóny vyhrazené závodníkům pět minut před explozemi. Policejní zdroje uvedly, že v jedné z bostonských nemocnic leží se zraněním nohy jistý muž ze Saúdské Arábie. Jeho lůžko střeží policie, ale zda je do útoku zapleten, zatím není známo.

Agenti FBI také prohledávali byt na bostonském předměstí, ovšem úřady zatím nepotvrdily, že by akce nějak souvisela s výbuchy. Po domovní prohlídce ovšem policisté vynášeli z jednoho z bytů papírové a plastové tašky s možným důkazním materiálem.

Šéfka senátního výboru pro kontrolu výzvědných služeb Dianne Feinsteinová novinářům řekla, že americké rozvědky neměly předem žádné signály, které by svědčily o připravovaném útoku. Kontrolu nad vyšetřováním převzala bostonská expozitura FBI. Guvernér státu Massachusetts Deval Patrick označil útoky za „sofistikované, koordinované a plánované“ a za „hrozný den pro Boston“. Zároveň vyzval obyvatele a návštěvníky města, aby v nadcházejících dnech očekávali zvýšenou policejní přítomnost a aby se podle toho zachovali.

Barack Obama:

„Zjistíme, kdo to udělal. A zjistíme, proč to udělali. Ať už je za to zodpovědný jedinec, nebo organizace, bude postaven přes spravedlnost.“

Najít příbuzné pomáhá Google

S vyhledáváním osob, které byly účastníky či diváky Bostonského maratonu a jejich blízcí o nich nemají žádné informace, se rozhodla pomoci internetová společnost Google. Na speciální stránce zřídila službu, kde mohou lidé poskytovat či hledat potřebné informace o pohřešovaných. Po explozích v Bostonu nefungovala mobilní síť a znepokojení lidé z celého světa se nyní snaží získat informace prostřednictvím sociálních sítí. Službu Google využilo už téměř 5 000 lidí.

Igor Lukeš, profesor bostonské univerzity:

„Policie nemohla vědět, jestli v okolí nejsou další podobné nálože. Chtěla zabránit teroristům v tom, aby mobilními telefony odpálili nálož, a za druhé se báli, aby lidé svými mobilními telefony nálože omylem neodpálili. Proto vypnuli v okolí mobilní síť.“

Krátce po neštěstí vypukl v bostonské prezidentské knihovně Johna Kennedyho, která je od místa tragédie vzdálena několik kilometrů, požár. Ten podle Davise mohl způsobit žhář. Davis ale nevyloučil ani možnou souvislost s oběma událostmi.

Šéf jordánského extremistického hnutí salafistů, což jsou stoupenci několik set let starého puristického směru islámu, atentáty v Bostonu přivítal. Řekl, že je „šťastný, když vidí horor v USA“ a že „americká krev není hodnotnější než muslimská“.

Čeští účastníci maratonu jsou v pořádku

Na trať závodu se vydalo asi 27 tisíc sportovců, 117. ročníku Bostonského maratonu se účastnilo i 15 českých běžců. Nikdo z nich není mezi zraněnými, přestože někteří byli přímo u výbuchu. „Podle našich informací jsou všichni v pořádku, my nemáme jednoznačně určenou tu patnáctku, jestli jich bylo patnáct, ale nikdo z těch, o kterých víme, že se vydali na start, nám nechybí, podařilo se dohledat i toho jednoho, po kterém se sháněla rodina a nebyl s ním kontakt, večer se ozval, tak zdá se, že skutečně jsou všichni v pořádku,“ uvedl generální konzul v New Yorku Martin Dvořák. 

Mario Junek, účastník maratonu:

„Já jsem byl tak 200 metrů před cílem a 100 metrů přede mnou byly dva výbuchy. Spadnul jsem na silnici, asi 5 minut jsem ležel a pak jsem to v šoku doběhl.“

Mnozí ze 27 tisíc běžců chválí na sociálních sítích pomoc obyvatel města. O zraněné mezitím pečují špičkové bostonské kliniky, kam je okamžitě po explozi rozvezly sanitky. Zdravotníci byli připraveni u cíle původně pro závodníky. „Nejběžnější jsou kombinovaná zranění dolních končetin. To znamená současná zranění kostí, měkkých tkání a cév. První pacient, kterého jsme přijali, byl nejkritičtější. Během prvních patnácti minut jsme přijali tři z nejhůř zasažených. Ještě jsme netušili, jestli je to vrchol ledovce, nebo vrchol obrovského ledovce,“ říká traumatolog z massachusettské všeobecné nemocnice.