Ve Venezuele umírají lidé. Podle Madura je čas na tvrdou ruku

Caracas - Během nepokojů po ohlášení výsledků venezuelských prezidentských voleb zemřelo sedm lidí a 61 je zraněných. Přes sto lidí skončilo v policejních celách. Nepokoje se vyostřily poté, co státní volební komise v pondělí večer oficiálně potvrdila vítězství Nicoláse Madura. Levicový nástupce Huga Cháveze Maduro podle komise získal 50,8 procenta hlasů, zatímco jeho protikandidát Henrique Capriles 49 procent. Maduro byl v sídle volební komise slavnostně uveden do úřadu, v němž by měl setrvat šest let.

Maduro dnes svého rivala z řad opozice Henriqua Caprilese obvinil, že chystá převrat, a oznámil, že nepovolí středeční demonstraci opozice v Caracasu. „Je čas na tvrdou ruku,“ řekl Maduro, když v televizi oznámil, že středeční protest opozice nepovolí. Opozice si tímto protestem chce vynutit přepočítání hlasů z nedělních prezidentských voleb.

Generální prokurátorka Luisa Ortegová sdělila, že mrtví demonstranti byli prostí pracující, čímž naznačila, že se zřejmě jedná o stoupence Madura. Ten ve svém televizním projevu obvinil Caprilese přímo. „Jste odpovědný za smrt, kterou dnes oplakáváme,“ řekl Maduro.

Povolební nepokoje ve Venezuele
Zdroj: ČTK/AP/Fernando Llano

Opozice chce přepočítávat

Příznivci opozice oznámili, že podle jejich vlastního sčítání zvítězil Capriles nad Madurem rozdílem 350 000 až 400 000 hlasů. Podle oficiálních údajů volební komise byl poměr opačný - Maduro porazil Caprilese o zhruba 235 000 hlasů.

Capriles žádá ruční přepočítání hlasů, mluvčí volební komise ale oficiálně vyhlášený výsledek označil za „nezvratný“. K přepočítání volebních hlasů v pondělí venezuelské úřady vyzval i Bílý dům a Organizace amerických států. Volební komise jejich žádost rezolutně odmítla jako „vměšování“.