V šoku jsem doběhl do cíle, říká český běžec Junek

Boston - Na start Bostonského maratonu se včera postavilo i několik Čechů. Všichni jsou podle generálního konzulátu v New Yorku v pořádku, první dva už odpoledne dorazili na pražské Letiště Václava Havla. Jeden z nich, Mario Junek, byl jen pár metrů od výbuchu. „Byl jsem 200 metrů před cílem, 100 metrů přede mnou byly dva výbuchy, spadl jsem na silnici, asi pět minut jsem ležel. Pak jsem v šoku doběhl do cíle,“ řekl v rozhovoru pro ČT24.

„Bohužel jsem viděl zraněné lidi, bouchlo to v sektoru pro diváky a zasáhlo to zřejmě i některé běžce, kteří běželi blízko těch diváků,“ dodal čtyřiašedesátiletý atlet z Plzně. Oba běžci se po návratu do Prahy shodli na tom, že za 60 let svého života nenacházejí nic, k čemu by svůj zážitek z Bostonu mohli přirovnat.

Mario Junek po návratu do Prahy:

"Mně je 64 roků a také jsem si to neuměl nikdy představit. Je to šok, protože to nečekáte, a najednou kolem vás létají věci a bohužel i části těl lidí. Je to hrozné. Hrozné. (…) Zpětně si čím dál víc uvědomuji tu hrůzu, kterou jsem, bohužel, zažil."

Další česká účastnice maratonu Barbora Soukupová v rozhovoru pro ČT24 vyjádřila jisté rozčarování nad reakcí médií na bostonský atentát. „Musím říct, že se mi moc nelíbí tendence dělat z toho senzaci. Samozřejmě je asi potřeba informovat, ale některé titulky - i třeba k mým slovům - mi nebyly moc příjemné. Je to asi přesně to, co lidé, kteří takovou věc dělají, chtějí vyvolat. Chtějí v lidech vyvolat strach. Já jsem se snažila si to sama sobě zakázat, ale ty pocity nejsou příjemné,“ řekla.

Svatopluk Fröhlich považuje bostonský maraton za vrchol své kariéry. Kdyby běžel pomaleji, mohl být mezi zraněnými. „Já si myslím, že to je jedinec nebo malá skupinka lidí, která dokáže zkazit radost lidem, kteří se zabývají něčím tak mírumilovným, jako je běh,“ řekl pro ČT.

Češi mezi zraněnými nejsou

Mezi zraněnými není podle informací generálního konzula v New Yorku Martina Dvořáka nikdo z Čechů. „Podle našich informací jsou všichni v pořádku. Nikdo z těch, o kterých víme, že se vydali na start, nám nechybí, podařilo se dohledat i toho jednoho, po kterém se sháněla rodina a nebyl s ním kontakt. Večer se ozval, tak se zdá, že jsou skutečně všichni v pořádku,“ uvedl generální konzul v New Yorku Martin Dvořák.   

Krátce po výbuchu dostal český konzulát v New Yorku e-mail adresovaný všem zastupitelským úřadům. Sdělení bylo podle Dvořáka spíš uklidňující, nicméně americké úřady oznámily, že v souvislosti s výbuchy budou zavedená zvýšená bezpečnostní opatření.

Petr Nečas, český premiér:

„Považuji tuto tragédii za skutečně závažnou věc. Lituji každého života a každého zraněného člověka. Pevně věřím, že tento nepřijatelný a odporný teroristický čin bude vyšetřen a lidé, kteří jsou za něj zodpovědní, skončí před soudem a budou náležitě potrestáni.“

Nejrychlejší z českých běžců Jiří Syrovátko měl závod v době výbuchu už za sebou. V cíli byl více než hodinu před explozemi. Chtěl si potom atmosféru závodu ještě vychutnat na zahrádce jedné z restaurací poblíž cíle. Naštěstí ale bylo všude plno, což ho zřejmě zachránilo před případným zraněním při útoku. „Nejvíc to asi odnesli lidi na chodníku, nálože byly v odpadkových koších, jsou tam restaurace a obchody se zahrádkami. Některé běžce poranily střepiny,“ popsal na serveru behej.com. 

Zhruba půl hodiny před explozí proběhla cílem i Barbora Soukupová. Ta byla v době exploze už na hotelu. „Kamarád mi hlásil, že slyšel dva výbuchy odněkud z cíle a že to rozhodně nebyly oslavné petardy,“ řekla serveru behej.com.

Lidé se tu cítili bezpečně, to už teď nebude pravda

Bostonský maraton je pro celé město každoročně obrovskou událostí. „Závod je vrcholem roku,“ říká Radka Hlisnikovská, která před třemi roky závod přímo v Bostonu fotila. Lidé nechodí do práce a kdo přímo neběží, alespoň podporuje závodníky v ulicích. Letos to byl 117. ročník. U trasy přihlíželo půl milionu diváků, závodu se účastnilo přes 27 tisíc běžců.

Podle Hlisnikovské je Boston běžecké město, nikde jinde ve Státech prý neběhá tolik lidí, právě proto je Bostonský maraton výjimečný svou atmosférou. Soutěží nejenom profesionálové, ale i mnoho amatérských běžců. „Lidé se tu vždy cítili dost bezpečně, to už teď bohužel nebude pravda,“ dodává Hlisnikovská.