Thatcherová se naposledy vrátila do Westminsteru

Londýn - Rakev s ostatky bývalé britské premiérky Margaret Thatcherové byla odpoledne převezena do budovy parlamentu ve Westminsteru, kde byla uložena v kapli Panny Marie v kryptě budovy. V kapli proběhla i soukromá mše, které se zúčastnilo asi 100 poslanců obou komor parlamentu, další politici, rodinní příslušníci a lidé, kteří s Thatcherovou během její kariéry pracovali na Downing Street i v parlamentu.

Po mši památku Thatcherové uctili i další poslanci a personál parlamentu. U rakve bude přes noc bdít kaplan Dolní sněmovny.

Rakev zahalenou do britské vlajky dopravil do Westminsteru pohřební vůz. Stejně tak opustí rakev Westminster i zítra během pohřbu, kdy budou ostatky Thatcherové převezeny do kostela sv. Klementa na třídě Strand. Zde bude rakev uložena na lafetu děla a pohřební průvod se vydá ke katedrále sv. Pavla, kde bude vlastní pohřeb.

Trasu průvodu má lemovat na 700 vojáků a budou ji provázet příslušníci všech složek ozbrojených sil. Scotland Yard dnes oznámil, že bezpečnost bude zajišťovat přes 4 000 policistů.

V katedrále sv. Pavla bude na 2 000 hostů, včetně královny Alžběty II. a bývalých britských premiérů. Kancelář ministerského předsedy Davida Camerona oznámila, že na pohřbu bude také bývalý americký viceprezident Richard Cheney a někdejší americký ministr zahraničí Henry Kissinger. Ceremonie se zúčastní i deset členů personálu londýnského hotelu Ritz, ve kterém Thatcherová pobývala od prosincové operace a kde také minulé pondělí zemřela.

Baronka bude mít museum

Konzervativní poslanec Conor Burns se s baronkou přátelil od svých osmnácti let. V posledních letech ji navštěvoval každou neděli. Až do posledních dní, kdy pobývala v hotelu Ritz. „Už ve škole pro mě byla ikonou. Vyvinulo se to v dobré přátelství, stala se mou ochránkyní a učitelkou. Měl jsem štěstí, že jsem jí poznal,“ říká Burns.

Hned po pohřbu začne bojovat za vnik muzea, knihovny a centra Margaret Thatcherové. Baronka mu osobně jeho myšlenku schválila. „Bude to budova, kde budu výstavy a klíčové události z dob premiérského období Thatcherové,“ plánuje poslanec.

Conor Burns ukazuje společnou fotografii s Thatcherovou
Zdroj: ČT24

Železná lady by tak dostala památník ve stylu amerických prezidentů. Potřeba bude v přepočtu půl miliardy korun. „Nemáme tradici stavět knihovny premiérům. Musíme být proto velmi opatrní. Pokud to už bude, tak jen ze soukromých darů,“ upozorňuje editor britského týdeníku The Economist Adrian Wooldridge.

Británie se připravuje na pohřeb Thatcherové (zdroj: ČT24)