Obama k Bostonu: Je to odporný a zbabělý teroristický čin

Washington – Americká FBI vyšetřuje pondělní pumový atentát v Bostonu jako teroristický útok. Na brífinku to řekl americký prezident Barack Obama s tím, že bomby, které se použijí proti nevinným občanům, jsou odporným a zbabělým teroristickým činem. Vyšetřovatelé ale stále nemají o pachatelích konkrétní informace a požádali veřejnost o pomoc.

Naše první myšlenky náležely rodinám obětí a městu Boston, prohlásil americký prezident. „Jsme na počátku vyšetřování. Nalezneme toho, kdo ublížil našim spoluobčanům, a postavíme ho před soud,“ slíbil. Dodal, že Američané se nenechají teroristickými útoky zastrašit.

Podle Obamy není stále známo, zda je za útok odpovědný jednotlivec, či skupina, a zda jde o domácí, či zahraniční útočníky. Rovněž se zkoumá, jaký mohl být motiv atentátu. Prezident vyzval Američany k ostražitosti a k tomu, aby dávali pozor na podezřelé aktivity v jejich bezprostředním okolí. „Pokud chcete vědět, kdo jsme, co je Amerika, jak reagujeme na zlo, tak je to takto: nezištně, soucitně, nebojácně,“ prohlásil Obama, který se v první reakci v pondělí večer ještě pojmu terorismus vyhnul.

V reakci na bostonský atentát Obama také nařídil s okamžitou platností spustit státní vlajky na půl žerdi na všech veřejných úřadech. Týká se to i Bílého domu, ale také amerických zastupitelských úřadů v zahraničí a rovněž válečných lodí nebo vojenských základen ve světě. Nařízení platí do sobotního večera. Ve čtvrtek se Obama zúčastní v Bostonu mše za oběti atentátu.

Bostonští vyšetřovatelé na místě činu
Zdroj: ČTK/AP/Elise Amendola

Bomby byly ve velkých černých plastových pytlech

Zvláštní agent FBI Richard DesLauriers na brífinku ve 23:00 našeho času upřesnil, že výbušniny byly ve velkých černých nylonových pytlech, a obrátil se na veřejnost s prosbou o pomoc a případné tipy, které by mohly přivést policii na stopu pachatele či pachatelů. Poděkoval občanům za poskytnuté informace a potvrdil, že policie dostala už asi 2 000 tipů, přičemž většinu z nich již prověřila. Dodal, že motiv činu ani případné podezřelé zatím policie nezná s tím, že vyšetřování je stále na začátku. 

Policie se obrací na podniky v okolí, jejichž bezpečnostní kamery by mohly ukládání náloží zachytit. „Někdo musí vědět, kdo to udělal,“ řekl DesLauriers. K odpovědnosti se podle něj stále ještě nikdo nepřihlásil. Starosta Bostonu Thomas Menino na brífinku poděkoval policii, záchranářům a dobrovolníkům za rychlou reakci a pomoc.

Bostonské bomby byly z tlakových hrnců naplněných kuličkami, hřebíky a střepinami

Nejmenovaný zdroj seznámený s vývojem vyšetřování řekl agentuře AP, že v případě bostonských amatérsky vyrobených náloží šlo o šestilitrové tlakové hrnce ukryté v černých pytlích a naplněné kovovými střepinami, hřebíky a kuličkovými ložisky. Z povahy zranění postižených osob také vyplývá, že výbušniny byly položené na zemi. Bostonské nemocnice hlásí, že většina přijatých lidí utrpěla zranění na dolních končetinách a nejméně v deseti případech museli lékaři přistoupit k jejich amputaci.

Podle poslední bilance si dva pumové výbuchy vyžádaly tři mrtvé, včetně osmiletého chlapce, a 176 zraněných. Necelé dvě desítky z nich jsou v kritickém stavu. Mnoha zraněným byly amputovány končetiny.

Incident vyšetřují tři desítky policejních odborníků na trhaviny, kteří už předtím dospěli k závěru, že nešlo o silné trhaviny armádního typu, které se jen těžko shánějí. Vyšetřovatelé mají některé z částí bomb k dispozici, ale zatím ještě nevědí, jaká byla použita roznětka.

Velká část centra Bostonu zůstává uzavřená a policie prohlíží doslova každý centimetr čtvereční v budovách i na chodníku, aby zajistila případnou stopu. Zrovna tak na letištích nahlíží lidem do mobilů, aby se podívala, zda třeba nevědomky nepořídili záběr nějakého detailu, který by mohl být klíčový.

Martin Richard, oběť atentátu v Bostonu
Zdroj: ČTK/AP/Bill Richard

V Bostonu identifikovali druhou oběť

Po osmiletému Martinu Richardovi dnes v Bostonu identifikovali druhou ze tří obětí pumového útoku. Je jí devětadvacetiletá Krystle Campbellová. Potvrdil to starosta města Medfordu ve státě Massachusetts, kde mladá žena vyrostla, spolu s otcem oběti. Campbellová pracovala jako provozní v restauraci. Na maraton se šla podívat se svým přítelem, který chtěl vyfotografovat svého kamaráda při proběhnutí cílem. Totožnost třetí oběti výbuchů nebyla zatím zveřejněna.

Vydáno pod