Senátorovi přišel smrtící dopis, další se zkoumá

Washington - Americký Senát na několik dní uzavřel příjem pošty poté, co byl v jednom z dopisů nalezen ricin. List zaslaný z Tennessee americkému senátorovi za stát Mississippi Rogeru Wickerovi se podařilo zachytit ještě v oddělení, které pro zákonodárce poštu zpracovává. Bezpečnostní služba Senátu později zadržela další podezřelý dopis, který se na ricin zatím testuje. Ricin je bílkovinný toxin, který funguje jako takzvaný buněčný jed a je několikrát účinnější než jed kobry.

Nález otráveného dopisu pro Wickera poznámil šéf demokratické většiny v Senátu Harry Reid. O výsledku analýzy informoval poté, co skupině zákonodárců závěry testů sdělil americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Senátor nicméně neřekl, kdy byl dopis zaslán. Navenek nebyl nijak podezřelý, poštu pro členy Kongresu je však zvykem kontrolovat. Poštovní úřad Kongresu bude kvůli vyšetřování dva až tři dny uzavřen.

Na otravu ricinem zemřel například v roce 1978 bulharský spisovatel a novinář Georgi Markov, který emigroval do zahraničí. Agent KGB jej na londýnské autobusové zastávce píchl deštníkem do nohy, čímž mu do těla vpravil dutou kuličku naplněnou ricinem.