Británie se rozloučila se Železnou lady

Londýn – Poprvé od roku 1965 utichl londýnský Big Ben. Británie se rozloučila s bývalou britskou premiérkou Margaret Thatcherovou, bylo jí 87 let. Do katedrály svatého Pavla, kam rakev s ostatky vyprovodily desetitisíce lidí, přijelo skoro dva a půl tisíce hostů, včetně britské královny Alžběty II. a jejího manžela prince Philipa. Rakev byla zahalena do britské vlajky, zdobily ji bílé květiny a také vzkaz barončiných dětí - „Milované mamince - navždy zůstane v našich srdcích.“

Hodinu před polednem našeho času se vydala rakev s ostatky Margaret Thatcherové z budovy britského parlamentu na cestu do katedrály svatého Pavla, kde v poledne našeho času začal samotný pohřeb. Na její poslední cestě ji doprovázely nejen tisíce lidí, ale především její rodina - syn Mark, dcera Carol a dvě její vnoučata. Smuteční obřad zahájil děkan svatopavlovského chrámu Ison. Texty z bible pak předčítali vnučka Thatcherové Amanda a britský premiér David Cameron.

Třísetletá katedrála sv. Pavla, která byla v minulosti místem pohřbů vévody z Wellingtonu, vítěze nad Napoleonem, nebo premiéra Winstona Churchilla, zůstala dnes pro veřejnost uzavřená.

Děkan svatopavelského chrámu David Ison:

„S velkým vděkem vzpomínáme, jak vedla naši zemi, na její odvahu, neochvějnost, odhodlání dosáhnout toho, v co věřila, že je pro všeobecné dobro.“

Na pohřbu promluvil i londýnský biskup Richard Chartres. Ten označil Thatcherovou za symbolickou postavu: „Její jméno dalo i vzniknout slovu thatcherismus… Vždy se snažila oslovit ostatní a pomáhat… Dnes je zde jako jedna z nás a též podlehla společnému osudu všech lidských bytostí.“

Ne, kachnu ne!

Překvapivě dnes na smutečním obřadu v katedrále sv. Pavla zazněl i smích. Postaral se o něj londýnský biskup Chartres, který při svém projevu, v němž shrnul život Margaret Thatcherové, dal k dobru i osobní vzpomínku na tuto ženu. Při jednom banketu ho prý expremiérka chytila za ruku, když se natahoval po kachně. „Ne, kachnu ne, po té se tloustne, řekla mi,“ přiblížil osobu Thatcherové biskup.

Kromě rodiny zesnulé političky se obřadu v chrámu zúčastnilo 2 300 hostů, včetně britské královny Alžběty II. a jejího manžela prince Philipa. S Thatcherovou se přišli rozloučit i bývalí premiéři Tony Blair a John Major.

Na poslední rozloučení přijelo celkem jedenáct předsedů vlád, včetně českého premiéra Petra Nečase. Kromě něj Česko zastupuje i bývalý prezident Václav Klaus. Přijel například i bývalý šéf americké diplomacie Henry Kissinger a bývalý viceprezident Dick Cheney. 

Některá očekávaná jména ale na seznamu smutečních hostů chybějí. V Londýně například není někdejší sovětský prezident Michail Gorbačov nebo některý z žijících amerických exprezidentů. Omluvila se i Nancy Reaganová, dvaadevadesátiletá vdova po prezidentu Ronaldu Reaganovi, někdejším blízkém politickém spojenci expremiérky. 

Rakev s ostatky baronky Thatcherové před smutečním obřadem projela centrem Londýna. Krátce po 11 hodině opustila sídlo parlamentu ve Westminsterském paláci, kde byla od včerejška uložena v mariánské kapli. Rakev byla zahalena do britské vlajky, zdobily ji bílé květiny a také vzkaz barončniných dětí - „Milované mamince - navždy zůstane v našich srdcích.“

Pohřební vůz projel kolem Big Benu. Na znamení respektu Big Ben na dnešek utichl, poprvé od roku 1965. Auto pak minulo ministerské budovy na třídě White Hall včetně slavné Downing Street, následně zastavilo u kostela svatého Klementa v blízkosti londýnské City. Civilní služba rakev přenesla do chrámu, kde kaplan královského letectva pronesl krátkou smuteční řeč.

Rakev tady byla přeložena na lafetu, jež se účastnila bitev první světové války. Z kostela následně vyšlo smuteční procesí. Průvod pak třídou Strand lemovanou příslušníky britské pěchoty, námořnictva a letectva zamířil k místu posledního rozloučení v katedrále sv. Pavla.

  • Hudebníci doprovázející rakev po ulicích Westminsteru se pohybovali rychlostí 70 kroků za minutu.
  • Vojáci kráčející za rakví na znamení piety drželi zbraně pažbou napřed a hlavní dolů.
  • Z londýnského Toweru během pohřbu po minutách pálila děla ráže 105 milimetrů. Dvě z nich byla nasazena ve falklandské válce v roce 1982 včetně závěrečných bojů o hlavní město Port Stanley.
  • Rakev doprovázeli cestou do katedrály sv. Pavla dva veteráni z Falkland.
  • Do Londýna dorazilo 6 650 kondolencí.

Pohřeb nenarušily výraznější incidenty

Odpoledne se v Chelsea ještě koná soukromé rodinné rozloučení. Předpokládá se, že poté bude baronka Thatcherová pohřbena vedle svého manžela Denise u zdejší královské nemocnice. Na znamení smutku budou v Londýně do dnešního večera vlát vlajky na půl žerdi. V Londýně zněly také na počest expremiérky salvy z děl, z nichž některá se údajně v roce 1982 zapojila i do války s Argentinou o Falklandské ostrovy.

Na pohřeb v ulicích Londýna dohlíželo 4 000 policistů. Trasu smutečního pochodu obklopily tisíce lidí, kteří přišli Thatcherové vzdát poslední poctu. Mezi nimi bylo soudě podle hlasitých projevů nesouhlasů i nemálo jejích odpůrců. Asi dvě desítky lidí se k projíždějícímu průvodu s rakví demonstrativně obrátily zády, několik lidí nesouhlasně bučelo. Většina přihlížejících ale smuteční pochod zdravila potleskem a v davu se objevovaly transparenty „Maggie, vrať se“. Žádné výraznější incidenty tak pohřeb nenarušily.

Odpůrci Margaret Thatcherové upozorňují na to, že daňoví poplatníci musejí ze svých peněz zaplatit výdaje na pohřeb. „Žil jsem v době, kdy Thatcherová vládla a kromě toho, že pracující lidi přivedla do bídy, neudělala nic. Byla proti ženám i proti jejich zrovnoprávnění, jak sama řekla. A je naprosto otřesné, že jí platíme tento pohřeb,“ říká jeden z jejich kritiků. Podle úřadu vlády bude celý pohřeb stát méně než 10 milionů liber. Část nákladů navíc hradí sama rodina Thatcherové.

V centru Londýna byla uzavřena řada ulic, kudy měl procházet smuteční průvod. Úřady proto radily řidičům raději se vyhnout okolí Westminsteru a londýnského City. Zvláštní jednotky pak dohlížely na příjezd mnoha světových státníků, kteří zamířili do Londýna právě kvůli pohřbu.

Ceremoniální pohřeb se koná po rozhodnutí královny Alžběty II. Smuteční obřad s takovými poctami se uskutečnil poprvé po jedenácti letech, v roce 2002 se Spojené království loučilo s matkou královny Alžběty II. Thatcherová je po Churchillovi první z pánů Downing Street, komu se dostalo takového rozloučení.