Homosexuální sňatky potřinácté: Odkýval je i Zéland

Wellington – Nový Zéland se stal třináctou zemí na světě a vůbec prvním státem v asijsko-pacifickém regionu, který uzákonil sňatky homosexuálů. Pro dodatek k manželskému zákonu se vyslovily zhruba dvě třetiny parlamentu a platit by měl od srpna.

Rozhodnutí poslanců okamžitě vyvolalo oslavy mezi několika stovkami aktivistů bojujících za práva homosexuálů, kteří hlasování sledovali přímo v zákonodárném sboru. Z míst vyhrazených pro veřejnost se ozval zpěv novozélandské hymny v maorštině - jazyce původních obyvatel souostroví.

Nový Zéland, který obývá zhruba 4,4 milionu lidí, dekriminalizoval homosexualitu roku 1986. V roce 2005 částečně legalizoval vztahy gayů a leseb, když jim povolil uzavírat občanské svazky. Dodatek, který manželství popisuje jako svazek dvou lidí bez ohledu na jejich pohlaví, sexuální orientaci či pohlavní identitu, poslanci schválili poměrem 77 hlasů ku 44. Proti dodatku zákona se stavěla římskokatolická církev a některé náboženské, politické a společenské organizace. Podle nich taková norma poškozuje instituci rodiny.

Labouristická poslankyně Louisa Wallová, která se netají svou lesbickou orientací a která byla hlavní propagátorkou reformy:

„Nejde o církevní učení či filozofii. Jde o to, že stát vylučoval některé lidi z instituce manželství kvůli jejich pohlaví, sexuální orientaci a pohlavní identitě.“

Sňatky homosexuálů umožňuje na celonárodní úrovni Nizozemsko, Belgie, Španělsko, Kanada, Jihoafrická republika, Norsko, Švédsko, Island, Portugalsko, Argentina, Dánsko a nově byly parlamentem schváleny také v Uruguayi. Homosexuální sňatky jsou povolené i v některých částech USA a Mexika. Austrálie takový návrh loni zamítla.