Ve Smolensku došlo k atentátu, učí puzzle malé Poláky

Varšava – V Polsku vzbudila kontroverze skládačka Evropy, na které je u města Smolensk nápis, že zde zemřel v důsledku atentátu prezident Kaczyński. Verzi o atentátu na nejvyššího polského představitele a desítky dalších lidí přitom zatím nikdo oficiálně nepotvrdil a jde jen o spekulaci. Puzzle je určeno pro vzdělávání dětí školního věku.

Na mapě jsou mimo jiné zakreslena města Katyň a Smolensk. U prvního z míst je napsáno Vražda polských důstojníků v roce 1940, u druhého pak smrt prezidenta Lecha Kaczyńského v důsledku pravděpodobného atentátu v roce 2010.

Skládanku lze pořídit běžně v knihkupectvích, vydalo ji nakladatelství Edu Mal. „Komise vedená Antonim Macierewiczem poskytla dostatečně velké množství důkazů, aby se z toho mohlo vyvodit, že šlo o atentát,“ uvedl majitel vydavatelství Tomasz Malek. Macierewicz byl předsedou neoficiální parlamentní komise, která vyšetřovala příčiny letecké katastrofy. Zapojili se do ní hlavně členové Kaczyńského národně-konzervativní formace Právo a spravedlnost (PiS).

Polská skládačka pro děti
Zdroj: ČT24/www.edumal.pl

„Mysleli jsme si, že je to jen puzzle. Když můj manžel uviděl, co je tam napsáno, byl v šoku,“ popsala polskému serveru matka osmiletého chlapce, která si skládanku pořídila na začátku dubna ve Varšavě za 50 zlotých (přes 300 korun).

Jde už o druhé vydání této naučné skládanky, která je určena i pro učitele dějepisu a zeměpisu. V prvním vydání, na konci roku 2010, byl ještě u Smolensku nápis „neobjasněná katastrofa“.

Výsledky vyšetřování a spekulace o možném atentátu i tři roky od neštěstí rozdělují polskou společnost. Ruští i polští vyšetřovatelé zjistili sérii pochybení posádky letadla. Varšava ale odmítá výhradní odpovědnost za nehodu a poukazuje také na nedostatky smolenského letiště a jeho bezpečnostního zajištění. Mezi zejména konzervativně smýšlejícími Poláky se pak šíří konspirační teorie o tom, že šlo o atentát ze strany Ruska.

Vydáno pod