Mubarakovi se daří dobře, musí zpátky do věznice

Káhira – Generální prokurátor nařídil návrat egyptského exprezidenta Husního Mubaraka do věznice. Mubarak nyní pobývá ve vojenské nemocnici. Jeho zdravotní stav ale prý umožňuje návrat do vězení. Jedenáctého května začne obnovený proces, kde se má Mubarak zodpovídat z podílu na smrti více než 850 účastníků protivládních demonstrací z roku 2011.

Exprezident Mubarak jde před soud v dané kauze už podruhé. Prvoinstanční soud mu loni uložil trest doživotního vězení, odvolací soud ale letos vyhověl exprezidentovu odvolání kvůli procesním pochybením a nařídil celý proces zopakovat podle původní obžaloby.

Obnovený proces měl být zahájen 13. dubna. Soudní jednání ale skončilo hned v úvodu, když předsedající soudce oznámil své odstoupení a vrátil případ odvolacímu soudu k výběru nového tribunálu.

V pondělí soud nařídil podmínečně propustit Mubaraka z vazby v kauze podílu na represích z roku 2011, protože vypršela maximálně přípustná dvouletá vazební doba. Mubarak ale zůstal ve vazbě v souvislosti s korupční kauzou, v níž ho nedávno obvinila prokuratura.

Mubarak překvapil svým zdravotním stavem

V sobotu byl Mubarak k zahájení obnoveného procesu přepraven helikoptérou z vojenské nemocnice, do soudní síně ho přinesli na nosítkách. V komentářích se pak objevilo překvapení nad Mubarakovým vzhledem a projevy, které neodpovídaly zprávám o jeho údajném velmi špatném zdraví. Mnohé Egypťany rozhořčilo, když spatřili záběry údajně těžce nemocného Mubaraka, jak se usmívá a mává přítomným.

Na doporučení lékařského týmu pak generální prokurátor rozhodl, že se má Mubarak vrátit do věznice Tora na předměstí Káhiry. Datum jeho převozu ale neuvedl.

V obnoveném procesu stanou znovu před soudem spolu s Mubarakem i jeho dva synové Gamál a Alá, exministr vnitra Habíb Adlí a šest někdejších představitelů bezpečnostních služeb.