Policie obvinila muže kvůli dopisu s jedem pro Obamu

Washington - Muž, zatčený jako podezřelý z odeslání jedovatého ricinu prezidentu Baracku Obamovi, byl obviněn z ohrožení hlavy státu a dalších lidí. Podle agentury Reuters jde o pětačtyřicetiletého Paula Kevina Curtise z Mississippi. Pokud bude obviněný odsouzen, hrozí mu až 15 let za mřížemi.

Podle Curtisovy advokátky byl její klient překvapen zatčením a trvá na své nevině. „Tvrdí, že to stoprocentně neudělal,“ řekla advokátka Christi McCoyová. Dodala, že svého klienta i jeho rodinu zná a těžko může uvěřit obvinění. Zatím se ale nerozhodla, zda požádá o vyšetření, zda je Curtis psychicky schopen stanout před soudem.

Dopis pro Obamu v úterý zachytily tajné služby v objektu, který leží mimo komplex Bílého domu. Další dopis s jedovatou látkou odhalilo kontrolní zařízení v poště republikánského senátora za stát Mississippi Rogera Wickera.

FBI zadržela Curtise v jeho domě ve městě Corinth v Mississippi. Vyšetřovatelé jej podezřívají, že je zodpovědný za odeslání tří dopisů pozitivně testovaných na přítomnost ricinu. Kromě Obamy a Wickera dostal podle FBI další dopis zaměstnanec soudu státu Mississippi.

Dopisy obsahovaly stejný text, který podle agentury AP zní: „Vidět zlo a neodhalit ho znamená stát se tichým partnerem jeho pokračování.“ Text je v obou případech podepsán „Jsem KC a souhlasím s tímto vzkazem“. Úslovím „souhlasím s tímto vzkazem“ podle AP často uzavírají američtí politici své předvolební spoty. Iniciály KC se shodují se začátečními písmeny Curtisova druhého jména a příjmení.

Curtis podle AP věří, že odhalil spiknutí okolo prodeje lidských orgánů na černém trhu, načež se prý různé vládní úřady jej snažily zničit. Před vznesením obviněním úřady zřejmě vyčkávají na to, zda testy definitivně ricin potvrdí.

Imitátor Elvise Presleyho?

Podezřelý je podle nejmenovaných zdrojů agentury Reuters obeznámených s vyšetřováním zřejmě tentýž Kevin Curtis, který je jedním z řady imitátorů Elvise Presleyho a je velmi aktivní na internetovém blogu spojeném s touto hudební legendou. V jednom z komentářů si stěžoval na úroveň soutěží Elvisových imitátorů v některých státech USA a svou zprávu podepsal: „Toto je Kevin Curtis a já souhlasím s tímto vzkazem.“

Podezřelou zásilku nalezlo i americké námořnictvo

Americké námořnictvo dnes oznámilo, že v třídírně pošty na základně na washingtonském předměstí Arlington se našla „podezřelá zásilka“. Kvůli ní nechalo vyklidit celou budovu. Další podrobnosti zatím nejsou známy.

Poplach kolem jedovatých zásilek přišel v době, kdy v USA panuje napětí vyvolané pondělním krvavým útokem v Bostonu. Exploze bomb při tamním maratonu zabily tři lidi a dalších 170 zranily. Mluvčí Bílého domu Jay Carney řekl, že nic neukazuje na to, že by zásilky nějak souvisely s útokem v Bostonu.

Ricin je mimořádně nebezpečný jed, jenž se dá získat ze semen skočce obecného, který je běžnou lékárnickou a průmyslovou rostlinou. Po požití či vdechnutí i malého množství tohoto alkaloidu nastává zhruba za tři až pět dnů smrt. Protilátku vyvinuli v roce 2009 v Británii, ale zatím nebyla odzkoušena na lidech. Možná je zatím jen podpůrná léčba, pravděpodobná jsou ale dlouhodobá poškození orgánů.