Výbuch v Texasu: Zatím 15 mrtvých

New York - Záchranáři začali prohledávat trosky závodu na výrobu hnojiv v texaském městě West. Snaží se najít ostatky obětí a zabránit dalším možným škodám. V areálu je stále uskladněno velké množství chemikálií, další exploze podle hasičů nehrozí. K postižené oblasti se navíc blíží silná bouře, která může záchranné práce zkomplikovat. Může ale na druhé straně pomoci odstranit zbytky jedovatých plynů, které stále zamořují ovzduší. Večerní výbuch zabil 15 lidí, počet obětí ale pravděpodobně ještě poroste. Více než 180 lidí je zraněno, mnozí museli být s vážnějším poraněním převezeni až do 130 kilometrů vzdáleného Dallasu. Exploze byla slyšet do vzdálenosti 70 kilometrů, očití svědkové ji přirovnávají k výbuchu jaderné pumy.

Série explozí, jimž předcházel rozsáhlý požár, zdevastovala široké okolí. Výbuch způsobil v oblasti zemětřesení o síle 2,1 stupně Richterovy stupnice. Evakuaci obyvatel komplikovala devastace celé oblasti.

Starosta Westu Tommy Muska

„Není to konec světa, je to jen velký a hluboký šrám na našich srdcích.“

Výbuch byl ohlášen ve středu 20:00 hodin místního času (dnes 03:00 SELČ) ve městě West, které leží zhruba 30 kilometrů severně od Waco a 130 kilometrů jižně od Dallasu. Policie potvrdila smrt pěti až patnácti lidí, ale konečná oficiální statistika stále není k dispozici. Ve městě panují obavy, že po rozednění se počet mrtvých zvýší. Bezprostředně při největším výbuchu zahynuli dva záchranáři, pohřešuje se šest hasičů a jeden policista.

Do nemocnice podle televize ABC záchranáři odvezli 180 lidí, z nichž 38 je ve vážném a 24 v kritickém stavu. Mezi zraněními převažují popáleniny, zlomeniny a otřesy mozku. Vyskytují se i známky otravy čpavkem a popáleniny.

Ve Westu explodovalo větší množství nebezpečného dusičnanu amonného, látky užívané jako hnojivo, která je ve vyšších teplotách výbušná. V roce 1947 v přístavním městě Texas City vybuchlo 2 300 tun dusičnanu amonného na francouzské lodi a připravilo o život 600 lidí. Ledek amonný, jak je látka rovněž označována, sehrál tragickou roli i při teroristickém útoku v Oklahoma City v roce 1995, při němž zahynulo 168 lidí. Atentátník Timothy McVeigh k útoku použil 2,3 tuny této látky.

„Při teplotě 210 stupňů dochází k termálnímu rozkladu samovznícením, při teplotě 300 stupňů dochází k výbušnému rozkladu, kdy jsou prudce uvolňovány expandující plyny. Jestliže požár ohrozil budovu se skladem dusičnanu amonného, mohlo dojít k výbuchu, který je velice silný. Z jednoho kilogramu dusičnanu amonného v podobě prášku může vzniknout až tisíc litrů plynu a 1 500 KJ tepla, které se šíří do okolí jako tlaková vlna,“ uvedl Aleš Bernatík z Vysoké školy báňské.

V areálu továrny je další nádrž plná čpavku

Patrick Swanton z policejní stanice v nedalekém městě Waco řekl, že vyšetřovatelé prověřují dvě verze případu - kriminální čin a průmyslovou havárii způsobenou chemickou reakcí. O tom, že by požár a následné exploze byly způsobeny úmyslně, nemají ale vyšetřovatelé žádné důkazy.

Záchranáři se bojí dalšího výbuchu, protože v objektu továrny stojí zatím nepoškozená nádrž s čpavkem, kterou plameny ohrožují. Podle Swantona je ale situace v tomto ohledu pod kontrolou. Polovina obce byla kvůli jedovatým plynům evakuována. Pokud se vítr obrátí nežádoucím směrem, bude podle záchranářů nutné evakuovat i ostatní.

Domy jsou srovnány se zemí

Rozsah katastrofy dokládá zničení domu s padesáti byty. Byl zasažen tak ničivě, že z něj zbyly jen základy. Člen městského zastupitelstva Al Vanek novinářům řekl, že areál čtyř domovních bloků byl „totálně zdecimován“. Zřítil se i blízký domov důchodců, jehož obyvatele se podařilo evakuovat. Polovina obce byla evakuována kvůli jedovatým plynům v ovzduší. Pokud se vítr obrátí nežádoucím směrem, bude podle záchranářů nutné evakuovat i ostatní.

Texaský guvernér Rick Perry

„Tato tragédie pravděpodobně zasáhla každou rodinu, dotkla se prakticky každého obyvatele tohoto města. Proto žádám všechny lidi z Texasu, z celé Ameriky, aby se ke mně přidali a modlili se za ně.“

Policie dnes po rozbřesku ohlásila několik případů rabování, jehož se podle policejního mluvčího dopouštějí „lidé z ulice“. Policisté jsou odhodláni veškeré cizí osoby z místa neštěstí vykázat.

Jako po jaderném výbuchu

Podle dostupných informací bezprostředně před explozí začalo hořet nejméně deset budov včetně nedaleké školy. Záchranáři na školním hřišti postavili nouzové středisko pro třídění zraněných, mezi nimiž jsou i hasiči. Zdravotnické středisko Hillcrest Baptist Medical Center ve Waco potvrdilo, že sanitky už do nemocnice vozí zraněné. „Je mezi nimi prakticky cokoli od ortopedických zranění až po pacienty s vážnou ztrátou krve,“ řekl CNN představitel nemocnice Glenn Robinson.

Výbuch v texaské továrně na hnojiva
Zdroj: ČTK/AP/Waco Tribune Herald, Rod Aydelotte

Nad továrnou po výbuchu začaly šlehat plameny a stoupat hustý sloup dýmu. Jedna z místních obyvatelek řekla televizní stanici KWTX-TV, že explozí se ozvalo několik. „Znělo to jako tři bomby, které vybuchly velmi blízko od nás,“ uvedla Lydia Zimmermanová.

Guvernér Texasu Rick Perry v prohlášení uvedl, že úřady sledují vývoj situace a shromažďují informace a podrobnosti tak, jak se objevují. „Zmobilizovali jsme státní zdroje, abychom pomohli místním úřadům. Naše myšlenky a modlitby jsou s lidmi ve Westu a s těmi, kdo jako první zasahovali na místě,“ dodal.

„Podle toho, co víme v tuto chvíli, to vypadá na průmyslovou katastrofu, nikoli na teroristický čin,“ zjistil současný stav vyšetřování redaktor České televize Martin Řezníček. K tomuto názoru se přiklání i politický konzultant Tomáš Haas, který upozornil na to, že šlo o továrnu využívající vysoce nebezpečné látky. „Žádné indicie, že by šlo o teroristický čin, tu nejsou. Pracují tam s velice rizikovým materiálem, takže bych považoval za téměř jisté, že šlo o nehodu.“

Továrna měla v minulosti problémy

Podle amerických odborných webů měl závod v minulých letech problémy s úřady. Majitel podniku, společnost Adair Grain, byl v letech 2006 až 2007 vyšetřován kvůli emisím a technologickým postupům.

Firma se údajně zavázala omezit zápach vycházející z továrny a snížit na „kontrolovatelnou míru“ tlak, pod nímž se v zásobnících uchovávají v plynném stavu nebezpečné látky. Podle listu Dallas News texaské úřady nakonec uznaly, že emise okolní životní prostředí nepoškozují. Podle televize ABC ale naopak v roce 2006 provozy prověrkou neprošly.