KLDR si dala požadavky pro dialog, Soul je odmítl

Pchjongjang - KLDR volá po zrušení sankcí, které na ni uvalila Rada bezpečnosti OSN kvůli jaderným a raketovým testům. Současně Pchjongjang vyzval Spojené státy a Jižní Koreu, aby zastavily vojenské cvičení na Korejském poloostrově. Komunistická země bude ochotná zahájit dialog o ukončení svého jaderného programu až v případě, že svět splní podmínky severokorejského režimu. Následně však Jižní Korea označila podmínky ze strany KLDR za „nepochopitelné“. USA žádají, aby KLDR nejprve ukázala ochotu splnit své závazky.

„Nejprve musejí být zrušeny rezoluce o sankcích Rady bezpečnosti OSN, které byly vykonstruovány z nespravedlivých důvodů,“ vyzval Pchjongjang. Severní Korea také žádá stažení amerických nukleárních zbraní, které mají podle Pchjongjangu Spojené státy rozmístěné v Jižní Koreji a jinde v regionu. „Denuklearizace Korejského poloostrova může začít teprve s odsunem jaderných válečných nástrojů zavlečených do regionu Spojenými státy,“ uvedla agentura KCNA.

Dále se KLDR domáhá, aby Jižní Korea skoncovala se svými prohlášeními poškozujícími Sever, jako bylo prý kupříkladu nedávné obvinění Pchjongjangu z kybernetického útoku, který v březnu vyřadil z provozu tisíce počítačů jihokorejských médií a bank.

Washington a Soul se prý jen zastavením vojenských akcí vyhnou odvetě ze strany Severní Koreje. Jižní Korea a Spojené státy v současné době provádějí pravidelné vojenské manévry, které by měly trvat do konce dubna. USA mají od korejské války z let 1950 až 1953 v Jižní Koreji rozmístěných 28 500 svých vojáků. 

Cvičení jihokorejské armády
Zdroj: Ahn Young-joon/AP Photo

Soul s požadavky Pchjongjangu nesouhlasí

Ovšem jihokorejské ministerstvo zahraničí požadavky KLDR odmítlo jako nelogické. „Znovu důrazně vyzýváme Severní Koreu, aby zastavila vydávání takovýchto požadavků, kterým nerozumíme,“ prohlásil mluvčí ministerstva Čo Te-jong. 

Nejbližší spojenec KLDR, tedy Čína, dnes zdůraznila, že rozhovory jsou jedinou správnou cestou k zmírnění napětí na Korejském poloostrově. Zato USA opakovaně prohlašují, že jsou připraveny jednat s KLDR, pokud Severní Korea bude dodržovat dohody o odzbrojení uzavřené v minulosti a pokud přestane vyvolávat napětí.

USA: KLDR musí ukázat ochotu splnit své závazky

Mluvčí Bílého domu Josh Earnest řekl, že Spojené státy jsou otevřené „skutečným a důvěryhodným“ rozhovorům se Severní Koreou. KLDR ale prý nejprve musí projevit ochotu splnit své závazky. „To jsme zatím nezaznamenali,“ řekl Earnest novinářům na palubě prezidentského letounu Air Force One. „Agresivní kroky a slova, která proudí od severokorejského režimu, ve skutečnosti naznačují opak,“ dodal.