Smrt v plamenech ranče našla většina členů sekty včetně dětí

Waco –Problematická výročí spojená s americkými extremisty rozdmýchala spekulace o tom, kdo stojí za pumovým útokem v Bostonu. Nabízí se souvislost s výročím tzv. incidentu ve Waco. Právě 19. duna 1993 se zaplnily přední stránky novin hrůznými záběry z texaské farmy. Agenti FBI se rozhodli ukončit sedmitýdenní obléhání sídla davidiánské sekty na kopci Mt. Carmel a provedli finální útok. Během požáru, který na místě vzniknul, zahynulo 83 jejích členů včetně dětí a samozvaného spasitele Davida Koreshe. Událost patřící mezi největší katastrofy svého druhu dodnes obestírá mnoho nejasností.

Koncem února 1993 shromáždila policie dostatek důkazů o tom, že na ranči davidiáni shromažďují desítky zbraní s nelegálními úpravami. Druhé podezření pramenilo z faktu, že mezi davidiány existovala polygamie a docházelo zde k sexuálnímu zneužívání nezletilých dívek, z nichž nejmladší mělo být 14 let.

Koresh agentům předhazoval citáty z bible

Zástupci agentury pro regulaci zbraní, tabáku a alkoholu chtěli v sektě provést domovní prohlídku. Při přestřelce však přišlo o život i několik agentů a obyvatel farmy, proto nevydařenou akci převzala FBI. Začalo tak 51denní obléhání komplexu, který byl neustále monitorován. Agenti se snažili s Koreshem marně vyjednávat; jeho argumentace připomínala přednášky z bible. Již tehdy existovalo nebezpečí, že by členové sekty mohli provést hromadnou sebevraždu.

Ranč na Mt. Carmel
Zdroj: ISIFA/Abuleo Douglas

Útok na ranč začal 19. dubna v brzkých ranních hodinách. Do komplexu dorazily tanky, které podle jedné z vyšetřovacích verzí svrhly několik petrolejových svítilen a způsobily tak rozsáhlý požár. Podle jiné varianty byl požár úmyslně založen davidiány, kteří si zapálením sídla plného zbraní a munice naplnili svou vizi Armageddonu - finální bitvy mezi dobrem a zlem před zánikem světa.

Davidiáni se ve 30. letech minulého století oddělili od církve Adventistů sedmého dne. Začátkem 80. let mezi ně vstoupil i ambiciózní dyslektik Vernon Howell, od roku 1990 známý jako David Koresh (podle perského krále Kýra). Prohlašoval se za posla Božího a své „ovečky“ si získal plamenným kázáním a charismatem. Ovládal je nejen nábožensky a fyzicky, ale i finančně. Členové kultu Koreshovi předali veškeré peníze a mnozí prodali i své domy. Od svých stoupenců, kteří pocházeli z USA, Austrálie, Kanady, Británie, Filipín či Izraele, vyžadoval guru přísnou disciplínu. Tvrdě trestal neposlušnost, a to i u malých dětí. Všechny ženy z komunity Koresh prohlásil za své „manželky“, včetně dvanáctiletých dívek. Ostatním mužům zakázal jakékoliv sexuální praktiky. Podezření zezneužívání nezletilých se posléze potvrdilo. Neoficiálně byl prý v sektě otcem více než 20 potomků.

Celá událost otřásla důvěrou v FBI a pobouřila americkou veřejnost. V roce ale 2000 soud rozhodl, že agenti FBI nejsou zodpovědní za ozbrojené obléhání sídla ani za požár. Obvinění proti vládě vznesli příbuzní obětí a přeživší členové sekty.

Dozvuky masakru ve Waku se vynořily v roce 1995, kdy před sídlem federálních úřadů v Oklahoma City explodovala dodávka s výbušninami. Detonace a pád budovy si vyžádaly 168 obětí a sedm stovek zraněných. Útok provedl Timothy McVeigh, vyznamenaný veterán války v Perském zálivu, jenž chtěl pomstít útok FBI na sídlo davidiánů. McVeigh byl odsouzen k trestu smrti, který byl vykonán v roce 2001. Jeden z kompliců dostal doživotí a druhý 12 let.

Hořící ranč na Mt. Carmel
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org