Krvavé jahody: Střílející řečtí dozorci zranili třicítku přistěhovalců

Atény – Devětadvacet zahraničních pracovníků, většinou z Bangladéše, bylo zraněno při střelbě na jahodové farmě v jihořecké obci Nea Manolada. Imigranti žádali své vydělané peníze, které jim zaměstnavatel nevyplatil. Střelbu z brokovnic zřejmě zahájili tři předáci farmy, sedm přistěhovalců skončilo v nemocnici, nikdo z nich ale není v ohrožení života. Vláda incident odsoudila a slíbila potrestání viníků.

Policie zadržela vlastníka farmy a dalšího muže, který zřejmě ukrýval tři prchající střelce. Vláda střelbu odsoudila jako „nehumánní, bezprecedentní a ostudnou“. Ministr spravedlnosti Antonis Roupakiotis k tomu prohlásil, že „tento barbarský útok… vytváří obrázek otrokářského Jihu, který nemá v naší zemi místo“.

Vesnice Nea Manolada se nachází asi 260 kilometrů západně od Atén. V celé přilehlé oblasti pracují tisíce přistěhovalců. Asi 200 z nich se shromáždilo dnes ráno na farmě a požadovalo nevyplacené mzdy za posledních šest měsíců.

Nea Manolada se dostala do centra pozornosti již v minulosti. V roce 2008 tady přistěhovalci drželi hladovku kvůli nelidským podmínkám, ve kterých musí žít, a došlo i k několika útokům. Na sociálních sítích se proto začala šířit kampaň s cílem bojkotovat ovoce z oblasti s tím, že jde o „krvavé jahody“.