Mohli mě zastřelit, láteřil Maduro při inauguraci

Caracas - Inaugurační projev venezuelského prezidenta Nicoláse Madura přerušil muž, jenž státníkovi sebral mikrofon. Maduro řekl, že mohl být klidně zastřelen a že ochranka fatálně selhala. Nový prezident složil přísahu před zraky mnoha zahraničních hostů, včetně íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. V ulicích Caracasu slavili Madurovi příznivci, zatímco neúspěšný opoziční vůdce Henrique Capriles vyzval své voliče, aby se snažili inaugurační ohňostroj a veselí přerušit tradičním protestem v podobě bouchání pokličkami a hlasitým poslechem salsy.

Při slavnostním Madurově projevu na pódium vyskočil muž v červené mikině a sebral řečníkovi mikrofon. Než ho ze všech stran obstoupila ochranka, stihl ještě říci: „Nicolási, já jsem Jerry.“ Televize vzápětí přerušila přímý přenos.

„Mohl jsem být zastřelen,“ komentoval incident Maduro. Dodal, že ochranka selhala. Čerstvě zvolený prezident, kterého si za svého nástupce zvolil zemřelý vůdce Hugo Chávez, složil slib v den, kdy Venezuela slaví 203. výročí nezávislosti z roku 1810. Šestiletý mandát Madurovi vyprší v lednu 2019.

Při inauguraci nechyběli ani nejvyšší představitelé řady latinskoamerických zemí. Přijely kupříkladu prezidentky Argentiny a Brazílie Cristina Kirchnerová a Dilma Rousseffová a dostavil se také bolivijský vůdce Evo Morales.

Maduro nad protikandidátem Caprilesem vyhrál těsným vítězstvím. Venezuelská Národní volební rada dnes oznámila, že příští týden přepočítá hlasy odevzdané ve volbách. S výsledky voleb nesouhlasí jak venezuelská opozice, tak například Spojené státy. „Jsme tam, kde jsme chtěli být,“ komentoval rozhodnutí rady v noci na dnešek Capriles.

Přepočítány by měly být hlasy z asi 12 000 elektronických volebních přístrojů, celou akci rada zahájí příští týden a podle jejího šéfa Tibisaye Luceny bude trvat nejméně měsíc.

Maduro byl zvolen minulý víkend těsnou většinou hlasů. Jeho vítězství neuznala opozice v čele s kandidátem Henriquem Caprilesem a následovaly povolební střety v ulicích s několika mrtvými. Přepočítání odevzdaných hlasů žádá nejen opoziční tábor, ale i Spojené státy.