Výbuch továrny na hnojiva: Úřady potvrdily 14 mrtvých

West - V texaském městě West, které bylo ve středu poškozeno výbuchem továrny na hnojiva, bylo nalezeno 14 mrtvých těl. Většina z nich byla nalezena přímo v areálu továrny. Nemocnice ošetřily téměř dvě stovky zraněných. Starosta Westu Tommy Muska dnes oznámil, že se pohřešuje 40 lidí.

Až dosud se hovořilo o 35 až 40 pohřešovaných lidech a starosta města již dříve informoval o 14 mrtvých. Čtvrteční zprávy uváděly pět až patnáct mrtvých, ale tento údaj záchranáři později odvolali a odmítli poskytnout novou bilanci neštěstí.

Český velvyslanec v USA Petr Gandalovič předpokládá, že mrtvých bude nejméně 35. „Naděje, že by byl někdo nalezen živý, je velice malá. Počet obětí zatím nebyl ještě definitivně stanoven, ale neoficiálně je tady už zcela jasné, že je to minimálně 35 lidí,“ řekl český velvyslanec, který dnes místo neštěstí navštívil.

Při explozi nejspíš zahynula i malá skupina tří až pěti hasičů, kteří se jako první snažili požár uhasit ještě před tím, než výbuch továrnu a její okolí zničil. Město, jehož podstatnou část tvoří potomci českých přistěhovalců, se už začíná loučit s mrtvými. V místním katolickém kostele Nanebevzetí Panny Marie se v noci na dnešek konala první zádušní mše za zemřelé.

Hasičí dál hledají v troskách

Záchranáři a hasiči v sutinách stále pátrají po desítkách nezvěstných lidí. Situace na místě ale ještě není stabilizovaná - v ovzduší jsou dál jedovaté plyny, které mohou při nepříznivých povětrnostních podmínkách ohrožovat zdraví lidí. Texaská národní garda do Westu povolala dvacet expertů, kteří monitorují pohyb toxického mraku.

Podle mluvčího policie Patricka Swantona postupuje vyhledávání případných obětí pomalu, protože záchranné čety musejí nejprve trosky budov zajistit, aby do prostoru mohly vkročit. „Místo neštěstí je hustě obydlené a situace je dál nestálá. Spolupracujeme s odborníky i hasiči, abychom odhalili přesnou příčinu exploze,“ informoval zástupce šerifa Matt Cawthon.

Spekulace o možném atentátu posiluje to, že výbuch nastal krátce po pondělním dvojitém pumovém útoku u cíle maratonu v Bostonu, který zabil tři lidi a dalších asi 180 zranil. Dnešek je navíc výročím pumového atentátu v Oklahoma City, při kterém 19. dubna 1995 přívrženec krajní pravice zabil 166 lidí ve vládní budově.

Vyšetřovatelé zatím nevyloučili možnost, že šlo o zločin. „Neříkáme, že se jedná o zločin, ale nevíme. To znamená, že dokud nebudeme vědět, že se jedná o průmyslové neštěstí, tak budeme pracovat, jako by se jednalo o zločin,“ řekl mluvčí policie Patrick Swanton.

Objevily se i dohady, že za výbuch může reakce skladovaného dusičnanu amonného s vodou z hasičských stříkaček. „Když tyto dvě látky smícháte, většinou je potřeba ještě třetí, která reakci spustí. Požárníci ale musí vodou ochlazovat i v takto nebezpečných situacích. Na spekulace je ještě brzy,“ uvedl šéf texaských záchranářů Nim Kidd.

„To, co výbuch způsobil, je absolutní devastace. Síla výbuchu slila železniční koleje, dětské hřiště úplně vymazala z mapy a bytové domy vypadají jako po náletu v Bagdádu,“ popsal texaský generální prokurátor Greg Abbott.

Zhruba třítisícové město West, kde se velká většina obyvatel hlásí k českým kořenům, postihla výbuchem továrny pohroma, kterou očití svědkové přirovnávají k výbuchu jaderné pumy. Exploze zničila nebo poškodila na 80 domů a část hustě obydlené čtvrti úplně srovnala se zemí.

West se po celém Texasu proslavil zejména svou českou pekárnou. Ta byla i den po ragédii otevřená. „I když došlo k výbuchu, nikdy nás nenapadlo zavřít. Říkali jsme si, že musíme dát lidem pocit určité normálnosti,“ uvedla šéfka pekárny Czech Stop Barbara Schisslerová. Spousta dalších obchodů ale zavřena byla, stejně tak jako školy.

Závod ve Westu měl bezpečnostní problémy, byly ale prý běžné

Nevelká texaská firma West Fertilizer Co. se v těchto dnech ocitá pod drobnohledem. Podnik skladoval nezpečné suroviny, z nichž mixoval hnojiva pro drobné farmáře. Záznamy o bezpečnostním zajištění závodu nejsou podle amerických médií bez vad, nevymykají se ale obvyklému průměru.

Texaská komise pro kvalitu životního prostředí (TCEQ) ve svých záznamech uvádí, že továrna ve Westu byla vystavena pravidelné kontrole, protože obyvatelé města si na provoz stěžovali. Žádné velké nedostatky ale údajně TCEQ nezjistila.