Židovské muzeum a ceremonie. Varšava vzpomíná na povstání v ghettu

Varšava –  Celý měsíc si bude polská metropole prostřednictvím různých kulturních akcí připomínat vzpouru Židů proti nacistické zvůli z dubna 1943. Dnešní ceremonie u Památníku hrdinů varšavského ghetta se zúčastnili mimo jiné hlava polského státu Bronislaw Komorowski, starostka Varšavy Hanna Gronkiewiczová-Waltzová a rovněž dva Židé, kteří tehdy proti Němcům bojovali - Simha Rotem a Havka Rabanová-Folmanová. V rámci příprav na připomínkové akce otevírá neoficiálně své dveře Židovské muzeum v polské metropoli.

Při příležitosti výročí na všech veřejných budovách i na autobusech či tramvajích ve Varšavě zavlály polské vlajky. „Nacisti udělali z ghetta peklo na zemi,“ řekl Komorowski ve svém proslovu. „Pronásledování Židů bylo spojeno s těmi nejnižšími lidskými pudy,“ dodal polský prezident. Celá dnešní akce se těšila velké pozornosti. Jen na území bývalého ghetta se akreditovalo na 700 novinářů z celého světa.

Součástí připomínek výročí je po téměř dvou desítkách let příprav i otevření Židovského muzea na místě bývalého ghetta. Má za cíl přiblížit kulturně bohatou historii polských Židů trvající téměř tisíc let. Židovská populace v Polsku se před druhou světovou válkou rozrostla na 3,3 milionů. Koncentrační tábory nepřežilo 90 procent z nich.

Již ve středu izraelský velvyslanec zahájil výstavu zapomenutých fotografií z Varšavského ghetta. Všechny byly převedeny do 3D formátu. Jejich autorem je Mieczyslaw Bil-Bilazewski, kterého si jako fotografa najali nacisté k propagandistickým účelům. Na obrázcích zachytil život v hrůzných podmínkách, zejména pak lidi žebrající o jídlo, pouliční prodavače a židovský hřbitov. Včera pak celý měsíc akcí oficiálně zahájila Izraelská filharmonie v polské Národní opeře.

Vzpoura, která již od počátku byla odsouzena ke svému zániku, měla zabránit odsunu zbylých obyvatel ghetta do koncentračních táborů. Začala 19. dubna 1943. Po následující zhruba tři týdny sváděli Židé marný boj s dobře vyzbrojenými a organizovanými oddíly SS a německé policie. Varšavské ghetto bylo během té doby doslova srovnáno se zemí a přeživší obyvatelé skončili v koncentračním táboře Treblinka. Symbolickou tečku za povstáním udělalo 16. května 1943 zboření varšavské Velké synagogy.

Také Židovské divadlo a Muzeum Varšavského povstání připravily množství kulturních akcí včetně koncertu písní Varšavského ghetta či komentovaných procházek na místa spojená se samotnou vzpourou. Cílem je zároveň dostat hrůzné události války do povědomí mladé generace. Ta je totiž mnohem lépe seznámena s Varšavským povstáním, které ve městě proběhlo v roce 1944.