Mušarafa zadržela pákistánská policie a přivedla ho k soudu

Islámábád - Bývalý pákistánský prezident Mušaraf byl předveden k soudu ke krátkému výslechu. Po něm se vrátil domů. Nejvyšší soud vydal příkaz k jeho zatčení včera, politik ale i s ochrankou ujel dřív, než ho stihli zadržet. Soud nakonec vyhověl žádosti advokáta a rozhodl o uvalení domácího vězení místo běžné vazby. Mušaraf čelí obvinění z velezrady a podílu na smrti bývalé premiérky Benazir Bhuttové.

Policisté dnes Mušarafa předvedli k islamabádskému soudu. Ten poté nařídil policii, aby následující dva dny držela Mušarafa ve vazbě a poté ho opět předvedla před soud. Vazbu si Mušaraf bude odpykávat pod policejním dohledem ve svém domě na předměstí Islámábádu.

Podle Mušarafa jsou všechna obvinění vznesená proti jeho osobě politicky motivovaná. Porušení zákona a dalších prohřešků, kterých se měl Mušaraf za desetiletí své vlády dopustit, je ale celá řada. „Počínaje velezradou, přes terorismus a likvidace politických oponentů včetně tehdejší vůdkyně bývalé premiérky Benazir Bhuttové,“ uvedl Jan Šír z Institutu mezinárodních studií FSV UK.

Volební plakát Parvíze Mušarafa
Zdroj: ČTK/AP/Muhammed Muheisen

Mušaraf je v Pákistánu také obviněn ze smrti vůdce povstaleckých separatistů v Balúčistánu Akbara Bugtího. Ten byl zabit během vojenské operace v srpnu 2006. Ve čtvrtek soud nařídil zadržení bývalého prezidenta v souvislosti s obviněním, že spáchal velezradu, když v roce 2007 v rámci střetu se soudním systémem odvolal vysoce postavené soudce a vyhlásil výjimečný stav. Podle kritiků tím porušil i ústavu země.  

Někdejší generál Mušaraf v roce 1999 svrhl vládu premiéra Naváze Šarífa. Ten je nyní považován za hlavního kandidáta na premiéra. V roce 2008 byl Mušaraf donucen rezignovat a žil střídavě v Londýně a v Dubaji. Do Pákistánu se prý vrátil nejen kvůli kandidatuře ve volbách, ale také proto, aby se z obvinění před soudem očistil.

Mušaraf se vrátil do země po čtyřech letech dobrovolného exilu, aby kandidoval ve volbách vypsaných na 11. května. Nemá ale šance uspět, protože komise odmítla jeho kandidaturu ve všech okrscích, kde se o to pokusil. 

Telefonát Jana Šíra (zdroj: ČT24)