Francouzská rodina unesená v Kamerunu je na svobodě

Yaoundé - Únosci propustili sedm členů francouzské rodiny, které zajali v polovině února v Kamerunu. Tři dospělí a čtyři děti jsou v pořádku. Dorazili na francouzskou ambasádu v Kamerunu. Úřady nesdělily, jak byla rodina osvobozena. Akce islamistů byla údajně odvetou za francouzskou intervenci v Mali.

„Dnes ráno jsem mluvil s otcem (rodiny)… Řekl mi, že je šťastný a že se mu ulevilo,“ uvedl na tiskové konferenci francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. Připomněl ale, že v oblasti Sahelu v současné době jiní únosci drží dalších celkem osm francouzských rukojmích.

Francouzská rodina se dostala na svobodu ve čtvrtek, podrobnosti ke způsobu osvobození nejsou známy. Francouzský prezident François Hollande řekl, že Paříž s únosci intenzivně vyjednávala přes prostředníky. „Využíváme veškerých kontaktů, ale pevně dodržujeme své zásady. Neměníme zásadu, že Francie výkupné neplatí,“ zdůraznil.

Otec rodiny byl zaměstnancem francouzské plynárenské společnosti GDF Suez. Šéf firmy Gérard Mastrallet řekl, že rukojmí byla osvobozena během vojenské operace.

Odveta za francouzskou intervenci v Mali

Rodina byla unesena 19. února. Útočníci na motocyklech ji přepadli v turistické ubytovně, kde rodina přenocovala na cestě z návštěvy přírodní rezervace Vaza. K únosu se přihlásili islamisté ze sekty Boko Haram, která působí na severu Nigérie. Pachatelé v březnu natočili video, na němž jsou spolu s rukojmími a požadují propuštění svých vězněných spolubojovníků v Kamerunu a Nigérii.

Video s unesenými Francouzi se objevilo i na internetu. Jeden z únosců se zamaskovanou tváří na něm arabsky sděluje, že skupina rodinu unesla kvůli francouzské intervenci v Mali. „Francouzský prezident zahájil válku proti islámu,“ řekl.

V Kamerunu žije asi šest tisíc Francouzů. Zemi obývají hlavně křesťané a únosy motivované náboženskou příslušností tam nejsou časté. Francie ale vyzvala své občany, aby sever Kamerunu raději opustili a vydali se na bezpečnější místa.