Ruské úřady zakázaly opoziční uskupení

Moskva - Moskevská prokuratura na tři měsíce zakázala jedno z hlavních opozičních uskupení v zemi, Levou frontu. Vůdce tohoto levičáckého uskupení Sergej Udalcov má v současnosti uloženo domácí vězení kvůli obvinění, že se vpředvečer inaugurace prezidenta Vladimira Putina pokoušel vyvolat nepokoje a státní převrat. Hrozí mu až deset let vězení.

Rozhodnutí prokuratury znamená, že Levá fronta nesmí až do 19. července pořádat žádné akce a demonstrace, využívat svých symbolů či bankovních účtů. Tato „karanténa“ pokrývá i první výročí Putinova květnového návratu do Kremlu, na které opoziční síly chystaly nové demonstrace ve snaze znovu roznítit protestní nálady.

Úřady zakázaly něco, co nikdy nepovolily

Prokuratura pozastavila činnost Levé fronty, protože organizace nepodala finanční zprávu za uplynulý rok a dopustila se dalších prohřešků. Podle Udalcova byl tento krok podniknut na „politickou zakázku“. Obejít zákaz hodlá tím, že svůj spolek na tři měsíce přejmenuje na Novou levou frontu. Udalcovova manželka se zase pozastavila nad tím, že úřady zakazují organizaci, kterou předtím nepovolily. Každopádně se právníci spolku proti zákazu odvolají, jakkoli je zřejmé, že u soudu neuspějí.

Udalcov patřil k hlavním vůdcům protivládních protestů, které nečekaně masově propukly v prosinci 2011 po parlamentních volbách, kritizovaných opozicí jako zfalšované. Na demonstracích Udalcov opakovaně vyzýval k uspořádání stálého tábora, aby si demonstranti vynutili nové volby. Ale po Putinově znovuzvolení do čela státu na jaře 2012 protestní vlna opadla, zřejmě i v důsledku nových represivních zákonů, hrozících za demonstrace vysokými pokutami a dalšími tresty.