Dreamlinery mají schváleny nové baterie

New York – Americký letecký úřad schválil u letounů Dreamliner nový systém ochrany baterií před požárem. Jde o zásadní podmínku k opětovnému uvedení do provozu. Stroje totiž nemohou přepravovat cestující právě kvůli problémům se zahříváním baterií. Výrobce letadel, firma Boeing, pracuje na odstranění závad a Dreamlinery už mají za sebou úspěšné letové testy.

Federální úřad pro letectví v polovině ledna zakázal provoz všech padesáti letounů Boeing 787 Dreamliner na světě. Reagoval tím na sérii incidentů z počátku roku. Na palubě letadla stojícího na letišti v Bostonu vypukl požár a problémy s přehřátou baterií se objevily za letu dalšího stroje v Japonsku. Zastavení letů těchto strojů už stálo společnost desítky milionů dolarů.

Letecký úřad schválil podrobný návrh změn, což umožňuje Boeingu vypracování servisního bulletinu a zajištění oprav flotily pěti desítek letadel vlastněných osmi leteckými společnostmi ve světě. Po provedení změn budou stroje smět opět létat.

Boeing testoval změny na jednom ze strojů 787 Dreamliner a poslednímu zkušebnímu letu ho úspěšně podrobil počátkem dubna.

Dreamliner je považován za nejmodernější dopravní letadlo na světě. Použití polymerů vyztužených uhlíkovými vlákny výrazně snížilo hmotnost stroje, který je i díky novým motorům zhruba o pětinu úspornější než jiná podobně velká letadla. Problém ale představují moderní lithium-iontové baterie, které jsou sice schopny uchovat větší objem energie, hrozí jim ale příliš rychlé vybití a vzplanutí.

Vydáno pod