Tisíce Gruzínců přišly vyjádřit podporu prezidentovi Saakašvilimu

Tbilisi - Až 10 000 lidí demonstrovalo v Tbilisi na podporu gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho. Podle západních agentur šlo o test síly Saakašviliho tábora před říjnovými prezidentskými volbami. Demonstrace se zúčastnil i sám prezident a ocenil své stoupence, že prý přišli bránit svobodnou a nezávislou prozápadní Gruzii.

Sjednocené národní hnutí (UNM) šéfa státu loni v říjnu prohrálo parlamentní volby a vítězství si připsala strana Gruzínský sen. Její vůdce miliardář Bidzina Ivanišvili se pak stal premiérem. Saakašviliho mocenské pozice posléze oslabila ústavní reforma, která převedla některé prezidentské pravomoci na premiéra a na předsedu parlamentu. Od voleb je Saakašvili na ústupu a někteří jeho nejbližší spolupracovníci čelí obviněním ze zneužívání pravomocí.

Michail Saakašvili na demonstraci svých stoupenců:

„Přišli jsme sem s láskou a nadějí, ale rozlícená vláda nám hrozí. Některé zastrašili a jiné zlákali na svou stranu, ale lidé, kteří se zde sešli, se nebojí a nedají se koupit.“

Ivanišviliho strana před dnešní demonstrací vznesla proti hlavě státu nové obvinění, které se týká údajného mrhání státními penězi na zahraniční cesty. Prezident kritiku odmítl, zahraniční cesty podle něj pomohly zemi zvednout prestiž a přitáhly také investice. „Výsledkem těchto návštěv byly miliardy dolarů investované v Gruzii,“ prohlásil Saakašvili.

Gruzínci demonstrovali na podporu Saakašviliho
Zdroj: ČTK/AP/Shakh Aivazov